Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukvinnor på Zontas världskongress i Japan: ”Fantastiskt att se sådan internationell kvinnokraft”

Nästan 2 500 kvinnor från totalt 66 olika länder samlades i Yokohama, Japan, för att ta beslut gällande Zontas arbete för kvinnor världen över. Två av dem hade rest ända från Falun.

Annons
Falukvinnorna Åsa Hermansson och Ann-Louise Larsson var på plats i Japan under Zontas världsmöte. Foto: Zonta

Förra helgen gick Zonta International Convention ett världsmöte för organisationen Zonta – en global ideell organisation som inriktar sig på kvinnors rätt till god hälsa, utbildning och yrkesutveckling.

Under mötet, som hölls i Yokohama i Japan, samlades drygt 2 500 personer från 66 olika länder – däribland 100 medlemmar från Sverige. Två av dem var Åsa Hermansson och Ann-Louise Larsson som representerade Zontaklubben i FalunBorlänge.

– Fantastiskt med så många kraftfulla kvinnor som samlas och fattar beslut om många internationellt värdefulla projekt som ska stärka kvinnor i världen, säger Ann-Louise Larsson, president för Falun-Borlänge Zontaklubb.

Under mötet bjöds på föredrag med bland andra Helen Clark, Nya Zeelands före detta premiärminister, och Japans första kvinnliga astronaut Naoko Yamazaki. Även Japans kejsarinna Michiko besökte konferensen och diskuterade kvinnans ställning i samhället.

Dessutom tog Zontas medlemmar beslut om stötta en rad internationella projekt, som bedrivs i samarbete med FN – varav ett syftar till att stoppa barnäktenskap.

Ett annat, pågående, projekt som man beslutade att förlänga syftar till att få flickor på Madagaskar att gå längre i skolan bland annat genom att bygga separata toaletter för flickorna.

Slutligen beslutades om ett nytt projekt som ska bidra till att stärka syrianska kvinnor hjälp i flyktingläger i Jordanien.

Organisationen är uppdelad i många olika klubbar, varav två finns i Dalarna: en i Falun-Borlänge och en i Ludvika-Smedjebacken.

– Vi träffas en gång i månaden här i Falun. Senaste tiden har vi jobbat mycket kring våld mot kvinnor och hur man ska känna vardagstrygghet. Det är även viktigt att vi jobbar för att stötta kvinnor i olika positioner och med olika bakgrund, säger Ann-Louise Larsson.

Fakta om Zonta

►Zonta International grundades i USA och firar 100 år nästa år. I Sverige har Zonta funnits sedan 1935.►Zonta har 30 000 medlemmar i 66 länder runt om i världen.►Organisationen är indelad i 32 olika distrikt. Distrikten består av flera geografiska områden. Inom dessa distrikt finns flera klubbar till organisationen. Totalt finns det 1200 klubbar över hela världen. I Dalarna finns det två Zontaklubbar.►Sverige och Lettland tillhör distrikt 21 som har omkring 2000 medlemmar.► Zonta samarbetar med FN och driver flera projekt tillsammans med olika FN-organ.

Källa: zonta.se

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons