Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falubor nekar till tjuvfiske av signalkräftor

/
  • Foto: Polisen 
  • Inget husbehovsfiske. Det sa åklagaren när han i går visade den här bilden för Falu tingsrätt där tre män från Falun stod åtalade för olovligt fiske av 80 kilo signalkräftor i Dalälven nedanför SSAB i Borlänge den 7 augusti 2006. Foto: Polisen 
  • Foto: Polisen 

Annons

Männen som är 31, 36 och 40 år gamla stod på tisdagen åtalade vid Falu tingsrätt misstänkta för olovligt fiske i Dalälven nedströms SSAB i Borlänge natten mot den 7 augusti 2006. Den 40-årige mannen kom inte till rättegången och därför lästes ett förhör upp som polisen hållit med honom.

I förhöret berättade 40-åringen att han förnekade brott. Han sa att det var 31-åringen som dragit i gång det här och att det inte var meningen att kräftorna skulle säljas.

Den 36-årige mannen var den ende i trion som begärt hjälp av en advokat.

Därför var det Per Borgblad som svarade att hans klient förnekade brott, att han varit på Dalälven men inte varit straffbart oaktsam. Advokat Borgblad nämnde att om 36-åringen ändå skulle dömas kunde det på sin höjd handla om ringa brott som inte medför straffansvar.

Det var den 31-årige elitidrottsmannen från Falun som planerat fisketuren. Han berättade att det var vid en familjelunch som han berättade om planen.

- Jag erkänner inte att jag tjuvfiskat.

- Vi bestämde att vi skulle ut och fiska. Jag och 40-åringen var ute på kvällen och lade i båten. Vi lade ut sex linor med burar. Sedan åkte vi och åt på Max. Eftersom vi var rädda om grejerna lade vi oss senare i bilen, sa 31 åringen.

Han berättade att den 36-årige släktingen rodde.

- Jag och 40-åringen tog upp linorna. Vi lade linorna fullt öppet. Vi skulle precis ge oss ut för att hämta lina fem och sex när tillsyningsmannen kom.

De lyste på oss från en vaktbil från SSAB:s vaktstyrka. Klockan var väl vid 03-tiden.

Åklagaren frågade 31-åringen om han visste att priset för kräftor var mellan 350 och 400 kronor kilot vid den tiden.

- Det där har jag ingen aning om, sa han.

Tänkte ni på att sälja?

- Absolut inte.

31-åringen berättade att han varit inne på lantmäteriets hemsida för att se om vattnet nedanför SSAB var privat mark.

- SSAB är statligt och jag visste att det fritt fiske där. Den stora tabben var att jag inte såg att det var ett fiskeområde. Hemma får vi fiska var som helst, sa han.

Åklagaren yrkade i sin slutplädering på att alla tre ska dömas till minst 80 dagsböter.

- Åtalet ska ogillas sa advokat Borgblad.

Den 29 juni faller tingsrättens dom.

Mer läsning

Annons