Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun kontrollerar kosmetiska produkter för barn

Halloweentider kan innebära en hel del kladd med teatersmink för de yngre. Men finns det risk för att produkterna kan vara hälsofarliga? Och följer ingrediensförteckningarna EU:s bestämmelser? Det är något Falu kommun nu granskar, via stickprov på kosmetiska produkter riktade till barn.

Annons

Tillsynskampanjen som pågår kallas Barnkoll 2016 och är ett initiativ från Läkemedelsverket.

– De har bjudit in alla kommuner i Sverige och vi valde att haka på då. Det känns ju verkligen relevant såhär i Halloweentider, säger Hans Johansson, miljöinspektör på Falu kommun.

I Dalarna valde fem andra kommuner förutom Falun att delta i projektet: Borlänge, Vansbro, Rättvik, Mora och Orsa.

Målet med projektet är att få en överblick över kosmetiska produkter på den svenska marknaden som är riktade till barn, samt se till att dessa är korrekt märkta och inte innehåller förbjudna ämnen.

– Huvudsyftet med projektet är att granska så att produkterna som finns tillgängliga ute i butikerna faktiskt är okej, säger Hans Johansson.

För att ta reda på det har han och kollegan Ankin Gustavsson åkt runt på stormarknader, leksaksaffärer och presentbutiker som säljer kosmetiska produkter riktade till barn.

– Vi har varit i ungefär fem, tio butiker och slumpmässigt valt ut produkter att granska, säger Ankin Gustavsson.

Ankin Gustavsson och Hans Johansson besöker ett antal butiker i Falu kommun för att granska huruvida kosmetiska produkter riktade till barn är märkta så som de ska.

De har på plats studerat huruvida produkten visar den informationen som konsumenten har rätt att få. Här ska bland annat tydligt stå hur och var du använder produkten, eventuell varningstext eller försiktighetsåtgärder, en presentation av innehåll, mängd och hållbarhet samt namn och adress till tillverkaren.

Snart har de hunnit besöka alla butiker på sin lista, där de gjort stickprovsurval för att närstudera ett trettiotal produkter. Resultaten var en oväntad, men positiv, överraskning.

– Det har sett bra ut hittills, samtliga produkter vi har kollat på har haft varningstexter och försiktighetsåtgärder till exempel, säger Ankin Gustavsson.

– Vi har faktiskt inte hittat några förbjudna ämnen heller. Nog trodde jag att vi skulle hitta något som inte var tillåtet. Men jag tror att detta beror på branschen i stort; att de faktiskt tagit tag i den här biten, säger Hans Johansson.

Om de skulle påträffa produkter som inte följer EG:s förordningar är det butiksägarens ansvar att plocka bort de från hyllorna. Som butiksägare har man det yttersta ansvaret för det man säljer, berättar Hans Johansson.

I och med projektet hoppas Falu kommun att konsumenter även själva kan granska produkterna med något mer kritiska ögon än tidigare.

– Och vi har ju inte tittat färdigt än. Även om produkterna vi studerat hittills har varit godkända är det inte säkert att alla är, och vi kollar ju bara på ett fåtal. Så det gäller att ha koll även som konsument, säger Hans Johansson.

Har du koll på dessa ämnen?

- Isobutylparaben och Isopropylparaben (ämnen som kan ha hormonstörande effekter)

- Metyhylisothiazolinone och Metylchloroisothiazolinone (konserveringsmedel som kan vara allergiframkallande)

Mer läsning