Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun hotas av vite

Annons

I maj i år kontaktades Arbetsmiljöverket av hemtjänstgruppens skyddsombud. Denna hade tidigare vänt sig till Falu Kommun om bristerna i arbetsmiljön, men tyckte inte kommunen åtgärdat problemen tillräckligt. Eftersom kommunen är arbetsgivare åt hemtjänstpersonalen är de ansvariga för att arbetsmiljön är bra.

Gruppen hade sedan en längre tid haft problem hos omsorgstagaren. När hemtjänsten började arbeta i hemmet gjordes inga genomgripande anpassningar för att underlätta arbetet för personalen.

Man har haft svårt att arbeta i omsorgstagarens sovrum, det är litet och möbler står i vägen. Eftersom man alltid är två vid arbetet har det varit trångt.

Dessutom har trösklar försvårat arbetet då omsorgstagaren är rullstolsbunden. Omsorgstagaren och anhöriga har inte velat ta bort möbler och trösklar.

Arbetsmiljöverket har därför gjort en kontroll av arbetssituationen för hemtjänstgruppen. Efter den beslutades att personalen måste ha större utrymme i sovrummet för att kunna arbeta på ett bra sätt. Trösklar och möbler som är i vägen ska tas bort.

Detta ska åtgärdas innan den 20:e augusti. Görs inte det förbjuds hemtjänstgruppen att arbeta i omsorgstagarens hem, och kommunen kan bli tvungna att betala ett vite på 20 000 kronor.

Fakta:

Mer läsning

Annons