Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu kommun återkallar tidigare beslut

/
  • Susanne Norberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Falun.

Falu kommun kommer att återkalla sitt tidigare beslut att godkänna delägande och engagemang i Nya Visit Dalarna.
– Det får lov att göras ett omtag i det här ärendet, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S).

Annons

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Meningen är att det ska bildas en gemensam organisation för Dalarnas besöksnäring nämnd Nya Visit Dalarna.

Faluns kommunfullmäktige beslutade vid sitt decembersammanträde att godkänna kommunens delägande och engagemang i bildandet av den nya gemensamma organisationen.

När kommunfullmäktige i Orsa fattade samma beslut, så överklagades det hela.

Något som stoppade upp den tänkta processen.

Nu har styrelsen för Visit Dalarna utrett frågan hur processen bäst kan fortskrida, och har kommit fram till förslaget att berörda kommuner i stället uppdrar åt Region Dalarna att genomföra en upphandling enligt LOU.

Något som Falu kommun ställer sig bakom. Några avtal har inte heller hunnits undertecknats, vilket gör att ett avbrytande av den inledda processen kan verkställas.

– Alla inblandade kommuner kommer att dra tillbaka sina tidigare beslut. Nu får det göras ett omtag: Gör om, gör rätt, säger Susanne Norberg.

Frågan kring Nya Visit Dalarna var ett av många ärenden som kommunstyrelsen hade att hantera vid sitt sammanträde på tisdagen.

Här är några andra:

* Kommunstyrelsen godkände ansökan om medel till projektet HBTQ-certifiering via RFSL med ett förtydligande om att det endast gäller utpekade områden i kommunen. Kort handlar det om att utbilda 25 personer inom elevhälsan, barn- och unga på biblioteket, socialförvaltningen och arbetsmarknads- integrations- och kompentensförvaltningen, aik. Oppositionen valde att inte ställa sig bakom beslutet.

– Intentionerna är goda, men vilken nytta gör detta? Utbildningen är dyr och kommunen har lite pengar till kompetensutveckling. Berörd personal, som inte blivit tillfrågade, har i stor utsträckning god kompetens i att bemöta olika människor. Det ser mest ut som att majoriteten vill visa handlingskraft, säger Svante Parsjö Tegnér (L).

* Kostnaderna för kollektivtrafiken i Falun har skenat iväg. Nu måste 10 miljoner kronor sparas årligen, vilket kommer att innebära indragna busslinjer. En politisk styrgrupp inrättas för att arbeta med frågan. I gruppen kommer Jonny Gahnshag (S), Joakim Storck (C), Maj Ardesjö (MP) att ingå från majoriteten tillsammans med Åsa Nilser (L) och Mikael Rosén (M) från oppositionen.

* En utvärdering av bemanningscenters hantering av vikarier har gjorts enligt socialnämndens begäran. Efter en presentation fattade kommunstyrelsen ett nytt beslut där kommundirektören får i uppdrag att i samråd med socialförvaltningen göra en översyn av rekrytering, bemanning och nya arbetsformer för medarbetarna på förvaltningen. Ett beslut som samtliga partier ställde sig bakom. En återrapport ska vara klar innan sommaren.

* I enighet med säkerhetsskyddsförordningen utsågs kommundirektör Dan Nygren till säkerhetsskyddschef i Falu kommun. Som ersättare utsågs säkerhetssamordnare Veronica Gustavsson Lidman.

* Ett extra ärende fanns också med på ärendelistan där kommunstyrelsen upphävde beslutet om att avslå musikgymnasiet Rytmus AB:s ansökan om att etablera sig i Borlänge. Istället väljer man att helt avstå från att yttra sig i ärendet.

Mer läsning

Annons