Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu fri får starta nytt gymnasieprogram trots protester

Falu frigymnasium får tillstånd att starta tre nya utbildningar. Skolinspektionen säger ja, trots att alla grannkommuner säger nej.

Annons

Falu fri grundades 2001 och har idag fem gymnasieprogram. Nu godkänner Skolinspektionen att man startar ett sjätte – ekonomiprogrammet, med 15 platser för inriktning på ekonomi, och 10 för inriktning på juridik. Dessutom får friskolan tillstånd att och utvidga teknikprogrammet med 10 platser, med inriktning på teknikvetenskap.Tidigast om ett år får Falu fri dra igång de nya programmen.

När en friskola ska utvidga tillfrågas alltid kommunerna. Falu kommun sa ja till ansökan, men Malung-Sälen, Rättvik, Borlänge, Ludvika och Smedjebacken sa nej, de varnar för överetablering och kostnadsökning som ger negativa konsekvenser för det kommunala skolväsendet.

Mora, Orsa och Älvdalens kommuner hade inga invändningar mot etableringen.

Efter som Falu kommun tillstyrkte så gör Skolinspektionenbedömningen att etableringen är okej lokalt. De invändningar som närliggande kommuner framfört visar inte att etableringen ger påtagliga negativa följder där, anser Skolinspektionen.

Nu får Falu frigymnasium starta ett ekonomiprogram, också.

Mer läsning

Annons