Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu centrum ännu större

/
  • Rivs. Fastigheterna på bilden i kvarteret Falan ska rivas och ersättas av ett nytt affärs- och bostadshus i fyra våningar. Falangallerian ska bli dubbelt så stor mot vad den är i dag.

Annons

- Vi har tagit ett totalgrepp om kvarteret, och vill på det sättet vara med och utveckla stan. I våra planer blir gallerian dubbelt så stor mot vad den är i dag, 5 600 kvadratmeter mot dagens knappt 3 000, säger Göran Nilsson på Diös Fastigheter i Falun.

Några problem med att fylla upp de nya affärsytorna blir det inte.

- Nej, nej. Det finns ett skriande behov av lokaler i Faluns centrala delar. Vi förhandlar just nu med både nya och befintiliga hyresgäster, berättar Göran Nilsson.

Diös Fastigheter AB har ställt en begäran till Falu kommun om ändring av gällande detaljplan för kvarteret Falan och Fisktorget. Företaget vill göra en hel del i kvarteret.

Den största förändringen utåt sett blir att det nuvarande affärs- och bostadshuset intill Falanbigrafen, som just nu inrymmer en restaurang, ersätts med ett nytt bostadshus i fyra våningar med affärslokaler i bottenvåningen, delvis i anslutning till inomhusgallerian.

En ny huvudentré planeras i hörnet mot Falugatan/Stora Torget och den nuvande entrén mot Falugatan flyttas längre ut i kvarteret.

Vid entrén mot Fisktorget planeras åtgärder för att förbättra tillgängligheten, men också för att ska ytor för restaurtang och café med möjligheter till uteservering.

- Målet har hela tiden varit att göra så lite intrång som möjligt på Fisktorget, säger Göran Nilsson.

Detaljplanen handläggs med normalt planförfarande, vilket innebär att såväl samråd som utställning ska genomföras. Det är nästa steg.

Men klart är att Diös vill att det nya gallerian ska stå klar till julen 2008, så att den julhandeln hinns med.

Mer läsning

Annons