Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket vill ha ny utredning av sparförslag

/

Fackförbundet Kommunal vill se en ny utredning av LSS-verksamheten och de alternativa sparförslag som socialförvaltningen tagit fram.
– Vi vill tillsammans se över organisationen, i stället för den ensidiga utredning som ligger till grund för det här i dag, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal Falun.

Annons

Facket har haft en dialogträff med arbetsgivaren. Nu ställer Kommunal krav på en partssammansatt grupp med uppdrag att göra en fylligare och bredare utredning än den som gjorts på uppdrag av socialnämnden. Något även fackförbunden Vision och Ledarna ställer sig bakom.

– Vi tycker inte att man tillräckligt lyfter fram sådant som kvalitet och personalfrågor. Som vi ser det kan man göra mer inom den befintliga organisationen. Vi vill att man tittar på organisation, bemanning och vikarieanskaffning. Ser till helheten. Hur man kan arbeta mer effektivt och smartare och förhoppningsvis även spara en del pengar.

Protokollet från träffen skickas nu till den politiska ledningen i kommunen, med förhoppningen att de går facket till mötes om en ny utredning.

– Det finns delade meningar i det här också politiskt. En ny och bredare utredning borde vara till fördel för alla.

Som vi berättat tidigare finns ett förslag om att lägga ut kommunens personliga assistans på entreprenad. Något som skulle ge en besparing på 21 miljoner kronor. Men det finns även planer på alternativa besparingar. Bland annat att säga det upp lokala avtal man har i dag angående reviderad jour.

– Även om inte kommunen gör något egentligt fel om de tar bort avtalet så känner våra medlemmar förtvivlan. Vi anser också att man borde värna de som arbetar och vara stolta över att man som arbetsgivare erbjuder ett bättre avtal än det som ligger centralt.

– Det finns mycket idéer och tankar om det här och vi vill att man får diskutera frågan ute på arbetsplatserna. Därför vill vi också se en partssammansatt grupp, med representanter från både arbetsgivare och arbetstagare, som utreder frågan och kan vända på varenda sten. I stället för den ensidiga utredning som ligger till grund för det här i dag.

Mer läsning

Annons