Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett övergrepp av myndigheter mot privata"

Tillvägagångssättet när fiskevårdsområden ska bildas upprör många fiskerättsinnehavare.
– Det är ett politiskt beslut att fiskerättsinnehavarna ska köras över, det är ingen tvekan om det, säger Urban Ericson, Falun.
Många överklagar nu till Förvaltningsrätten.

Annons

I onsdagens DT berättade vi om fiskerättsinnehavare som upprörs över länsstyrelsens beslut att bilda fiskevårdsområde i Toftan och Hosjön.

Många menar att det in länsstyrelsens protokoll inte framgår att motståndet mot bildandet av fiskevårdsområdet är massivt.

Vid det senaste mötet i Karlsbyheden visade de närmare 160 närvarande tydligt att de är emot planerna via en handuppräckning.

I länsstyrelsens protokoll står: " En utgångspunkt för bedömningen bör kunna vara att mer än hälften intar en sådan ståndpunkt. Inget av det som framkommit i ärendet tyder på att motståndet är av den omfattningen".

– Det framgår av protokollet att många motsatte sig, men inte att det var en majoritet. Om det är något fel, som en del tycker, det törs jag inte svara på. Det här får ju nu prövas naturligtvis, säger Inger Svanström, chef för rättsenheten på länsstyrelsen.

Urban Ericson som hade fiskerätt i Ryggensjön innan det blev ett fiskevårdsområde känner väl igen tillvägagångssättet.

– Överklagandet då brydde man sig inte ett dugg om. Det tog sju år innan vi fick svar på varför överklagan inte gick igenom. Då tyckte någon rättsinstans att Europadomstolen skulle komma i fråga eftersom det ansågs som ett rättsövergrepp av myndigheter mot privatpersoner, säger Ericson.

Han tycker att det inte råder någon tvekan om att det är ett politiskt beslut om att helt enkelt köra över fiskerättsinnehavarna.

– I olika länsstyrelser tillämpas det här olika men Dalarnas län är tydligen väldigt militanta, säger Urban Ericson.

Ericson menar att det inte är någon större idé att överklaga till Förvaltningsrätten, att det bara är år av utredningstid som kastas bort innan det blir avslag på överklagan.

Erik Lindberg är en av många som överklagar bildandet av Toftan-Hosjöns fiskevårdsområde.

– Vi måste ju gå den rätta vägen om vi ska vara med. Jag är inte emot tanken bakom ett fiskevårdsområde men jag vänder mig mot tillvägagångssättet, säger han.

Lindberg menar att länsstyrelsens beslut strider mot 7§ i Lagen om fiskevårdsområden, LOFO, så till vida att deltagarnas vilja vid förrättningssammanträdet i Karlsbyheden inte har beaktats. Han menar också att det är ett felaktigt beslut f när antagandet om att motståndet mot bildandet är av den omfattningen att det skulle understiga 50 procent inte någonstans finns dokumenterat eller prövat.

Mer läsning

Annons