Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamma flyktingbarn till Falun

Annons

Förra året överfördes ansvaret för mottagandet av ensamma flyktingbarn från Migrationsverket till kommunerna och nu blir Falun först ut i Dalarna.

- Vi är den enda dalakommunen som har tecknat avtal med migrationsverket, säger Annika Nyström som ansvarar för kommunens integrationsfrågor.

Falun ska ta emot tolv barn och ungdomar mellan 14 och 18 år. Ansvaret för mottagandet av barnen ligger hos kommunen, som kommer att få ersättning för kostnaderna av Migrationsverket.

- De här barnen finns i vårt land och jag tror att våra kommunalpolitiker vill hjälpa dem på bästa sätt. Vi har dessutom ett befolkningsunderskott och brist på unga människor så det är en vinnande situation för alla, säger Annika Nyström.

Kommunalförbundet för vård och behandling i Dalarna kommer att ansvara för boendet i Bojsenburg där att barnen ska kunna flytta in i november. Därefter ska verksamheten utvärderas.

Fakta: Ensamma flyktingbarn

  • I slutet av juni fanns sammanlagt 838 barn och ungdomar i boenden för ensamkommande asylsökande barn i landets kommuner.
  • Förra året sökte totalt 820 ensamma flyktingbarn under 18 år asyl i Sverige. I år har hittills 594 barn kommit, 101 av dem i juni månad.
  • De flesta ensamkommande barn är pojkar mellan 16-17 år och majoriteten kommer från Irak, Kina och Afhanistan.
  • Källa: Migrationsverket.

Mer läsning

Annons