Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagemang mot våld

Annons

Projektet orädd på NTI-gymnasiet i Falun inleddes med ett besök av Gunilla Ström. Hennes son Mattias Ström misshandlades till döds i Falun sommaren 2004.

-Hon berättade utförligt och berörande om det som drabbade hennes son. Utifrån detta har eleverna funderat kring temat "orädd", berättar medieläraren Anna-Lena Björklund.

Orädd-07 är en temakväll mot våld, som arrangeras av bland annat Mattias Ströms minnesfond. Temakvällen genomförs i år för andra gången och hålls på ungdomskulturhuset Arenan den 24 april.

Tanken med temakvällen är att dödsmisshandeln av Mattias Ström inte ska falla i glömska, förklarar Peter Johansson, en annan av medielärarna.

-Idén när "orädd" startades var att händelsen inte skulle sluta som en notis i tidningen. I stället grundades en fond som arbetar aktivt med frågorna för att få till en förändring, säger han.

Eleverna i årskurs två på medieprogrammet på NTI-gymnasiet arbetar nu både med att marknadsföra temakvällen och med material till själva kvällen. Det handlar bland annat om affischer, programblad, krönikor och film.

-På medieprogrammet finns grenarna rörlig bild, grafisk kommunikation och textkommunikation, och elever från alla grenar medverkar i projektet, förklarar Anna-Lena Björklund.

En av de elever som jobbar med att marknadsföra orädd-07 är Zandra Pfäffli. Hon ska göra en intervju med Gunilla Ström, och hoppas att genom denna kunna skapa ytterligare publicitet för orädd-07. Hon tror att uppmärksamheten kring det oprovocerade våldet och temakvällen kommer att få positiva effekter.

-Om jag hade hört talas om det här tidigare hade jag nog också engagerat mig mot våld tidigare, säger hon.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons