Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En temakväll mot våld

/
  • Diskuterade. Ewa-Britt Gabrielsen diskuterade det oprovocerade våldet i vårt samhälle under temakvällen mot våld – Orädd! 2007 – som arrangerades på tisdagskvällen i Falun. Hennes son Marcus blev ett offer för det oprovocerade våldet, då han sparkades ned på Kungsgatan i Stockholm den 5 maj 2005.

Annons

- Det är svårt att prata om det som hände Marcus, men samtidigt är det viktigt och ett måste att ställa upp och göra det. Men det är första gången som jag gör det direkt till ungdomar, säger Ewa-Britt.

Marcus Gabrielsen blev helt oprovocerat nedsparkad på Kungsgatan i Stockholm. Sparkarna tog så illa att hans liv inte gick att rädda.

- Samtliga sparkar han fick ta emot kom mot hans bakhuvud. När han låg i sängen på sjukhuset, så var det svårt att förstå hur illa det var med honom, säger Ewa-Britt.

När Marcus dog beslutade Ewa-Britt och Oddvar, Marcus far, att sonens organ skulle doneras.

- Beslutet har vi aldrig ångrat. Det har hjälpt oss igenom sorgeprocessen, säger Ewa-Britt.

Det var "Sockan" - Mattias Ströms minnesfond - som låg bakom tisdagskvällens temakväll, som nu hölls för andra gången.

Gunilla Ström förlorade sin son Mattias en sommardag för snart tre år sedan på en gata i Falun och bildade då "Sockan". Mattias blev också ett offer för det oprovocerade våldet.

- Jag och Gunilla har haft kontakt med varandra sedan 2005. "Sockan" gör ett otroligt jobb, säger Ewa-Britt.

Under kvällen bjöds det också på musikuppträdanden, bland annat av hiphopartisten Promoe.

Självförsvarkurs, film producerad av elever vid NTI-gymnasiet, och möte med Faluns unga politiker var andra programpunkter.

Mer läsning

Annons