Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elskadad mår bra - ringde chefen

Annons

Den otäcka elolyckan har lamslagit delar av företaget under ett dygn. I går fick flera personer krishantering, särskilt de som upptäckte 27-åringen när han låg livlös i högspänningslaboratoriet. Så beskedet om att han själv ringt till sin chef och sagt att han mår förhållandevis bra möttes av starka känslor.

- Det kändes väldigt bra och var ganska så förlösande kan man säga, berättar Kennet Jansson.

Efter intensivvård på akuten i Falun flögs 27-åringen vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala där han vårdas på BRIVA, brännskadeintensivvårdsavdelningen.

Läget är stabilt och inte livshotande, meddelar sjukhuset i en kommuniké.

Parallellt med krisarbetet utreds olyckan av såväl polisen som arbetsmiljöverket, men det är för tidigt att dra några slutsatser efter den tekniska undersökningen som avslutades i går förmiddag. Olycksplatsen är avspärrad i väntan på Elsäkerhetsverkets experter. Först efter deras utredning och flera förhör, inte minst med 27-åringen själv, går det att börja lägga pusslet.

- 27-åringen är den enda som vet vad som hänt, men han lär få några dagar på sig, säger polisens utredare Sten Olof Andersson som också ska förhöra ett antal kollegor och chefer om händelsen.

Enligt arbetsmiljöverkets inspektör Gunnar Wikman fick 27-åringen 3 300 volt genom kroppen, men det är oklart hur hög strömstyrkan var, och det är avgörande för utgången.

- Hade det varit hög strömstyrka så hade han inte överlevt, säger Wikman.

Han konstaterar också att ingen får jobba själv i högspänningslaboratoriet där en knapp handfull personer arbetar med provning och utveckling av nya komponenter. I onsdags var inte 27-åringens laboratoriekollegor på plats.

- Men 27-åringen kanske inte visste att det var spänning i kablarna, eller så kan det ha varit det fel på någon komponent. Men det får utredningen visa, säger Wikman.

Mer läsning

Annons