Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna stöttade sin cancersjuke lärare

/
  • – Så glad jag blev när jag fick den där tröjan alltså, helt otroligt. Jag börjar gråta bara jag pratar om det, säger Jan-Eric Hagberg

För vissa betyder en Lif-tröja dekorerad med spelarnas autografer mer än det går att ana.
– Så glad jag blev när jag fick den där tröjan alltså, helt otroligt. Jag börjar gråta bara jag pratar om det, säger Jan-Eric Hagberg.
Tröjan är en gåva från hans elever i NV2a på Haraldsbogymnasiet.

Annons

I somras drabbades Jan-Eric Hagberg av en hjärntumör. Beskedet kom som en chock för honom och inte minst övriga i familjen som sedan dess stöttat honom till hundra procent, bland annat med dagliga besök när han låg på avdelning 85 på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag blev ju helt...man tänker hit och dit, hur ska det här gå, kommer jag överleva det här, kommer jag att få se mina barnbarn växa upp? Det kom många tankar. Men jag har bara bitit ihop och kämpat och försökt komma tillbaka så fort som möjligt, säger han.

Hoppet att det åtminstone skulle vara en godartad tumör slocknade ganska snart. Diagnosen var malign gliom, en elakartad typ av hjärntumör. Läkare har opererat bort en stor del av tumören men fortfarande finns det cancerceller kvar som behandlats med strålning och nu med cellgiftbehandling.

– Den kan ha börjat växa igen, man var inte helt säker vid den senaste magnetröntgen, säger Jan-Eric Hagberg.

Jan-Erics hjärta klappar för Leksands IF, han föddes in i det. Hans far som var en stor Leksandssupporter brukade ta med honom på hockeymatcher.

Till vardags arbetar Jan-Eric som kemilärare och hans elever har knappast kunnat undgå lärarens vurm för Lif.

När det var dags för fotografering för skolkatalogen så klädde klassen ut sig med leksands tröjor och skrev i katalogen: "We want you back Janne".

– När vi fick höra att Jan-Eric råkat ut för den här tumören var det inget tvivel om att vi ville stödja honom på något vis, han är en bra lärare och en vän, säger Oliver Wirhed, i klass NV2a.

Klasskompisen Emelie Eriksson kom på idén att skicka ett mejl till Leksands IF.

– Jag fick svar från tre-fyra personer och de ville hjälpa till allihop. Niklas Eriksson valde att skicka en tröja, så stort tack till honom, säger hon.

Klubben skickade också ett antal biljetter till matchen Leksand-Sundsvall som Jan-Eric Hagberg och halva klassen åkte och tittade på tillsammans.

– Jag tror att mänskligheten överlevt genom tack vare empati och inte konkurrens, och här finns det mycket empati, säger Jan-Eric Hagberg och nickar mot eleverna.

Fotnot: Jan Eric Hagberg bloggar på hjarntumorresan.blogg.se

Mer läsning

Annons