Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever visar vad som är viktigt i livet

Annons

Anna Olsson och Emelie Eriksson går sista året på Kristinegymnasiets humanvetarprogram. I sitt projektarbete har de frågat 50 personer vad de värdesätter allra mest i livet. Därefter har de valt ut och illustrerat några av svaren.

-Eftersom vi läser mycket om etik på humanvetarprogrammet så tänkte vi att vi skulle fråga folk om deras värderingar och därigenom koppla vårt projektarbete till programmet, säger Anna Olsson.

Bland de saker som de tillfrågade tycker är viktigast i sina liv märks kärlek, familj och vänskap, men också musik, frihet och pengar.

-Vi vill spegla undersökningen i våra bilder, och har valt ut de teman som var vanligast, men också valt utifrån vad vi tyckte var möjligt att illustrera, säger Emelie Eriksson.

Att hitta lämpliga bilder till de många gånger abstrakta svaren har inte varit helt lätt.

-Det tog nog längre tid att fundera, än att göra själva bilderna. Det är svårt att undvika att det blir superklyschigt. Vi ville göra något eget, samtidigt som det inte får bli alltför konstigt. Folk ska ju helst förstå hur vi har tänkt, säger Emelie Eriksson.

För Anna Olsson var temat familj svårast att illustrera på ett bra sätt.

-Det finns ju så många olika familjer, och jag vill inte att någon ska känna sig utanför eller diskriminerad

Därför valde hon att göra en bild där familjemedlemmarna bara syns som silhuetter - det går inte att utläsa några drag eller ens om personerna är män eller kvinnor. Därigenom kan åskådaren själv tolka in vad han eller hon vill.

Utställningen, som visas på ungdomskulturhuset Arenan på Mormorsgatan i Falun, pågår fram till den 2 mars.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons