Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldfest och folkton vid Gruvan

/
  • Baklås. Gänget som tände brasan bjöds bokstavligen på en fängslande föreställning. Låset till säkerhetsstängslet gick sönder och fick sågas upp innan de kunde släppas ut.
  • Final. Gruvlaven i skenet från fyrverkeriet var effektfullt.
  • Eldfest. Lars Johanssons fyrverkeri fick många besökare att utstöta ett långt ”åhhhhh”.
  • Vårtoner. Från sin plats på Creutz lave kulade Ann-Sofi Nilsson.

Annons

Kvällen inleddes med fackeltåg innan museichefen Sven Olsson i sitt tal konstaterade att valborgsfirandet är en av Sveriges äldsta traditioner. Festen som hålls för landskapets uppvaknande efter en lång mörk vinter och han talade om bocken Kåre som skrapade sina horn mot marken där de färgades röda av koppar.

Målet med aftonen vid gruvan var att skapa en härlig vårkänsla.

Falu kvartettsångare bjöd på körsång, ledd av Lennart Andreasson, innan kommunens kulturchef Pelle Ahnlund gjorde sitt första officiella framträdande i Falun.

Ahnlund höll ett uppfriskande kort och kärnfullt tal i vilket han uttryckte sin förundran över kulturens kraft.

Därefter var det dags för det magiska ögonblicket där trion Ann-Sofi Nilsson, Lennart Andreasson och Thomas Fahlander skulle ta besökarna hundratals år tillbaka i tiden.

Andreasson inledde med toner från sitt bockhorn varvid Ann-Sofi Nilsson tog över genom att kula från sin plats uppe på Creutz lave innan hon passade vidare till toner från Thomas Fahlanders bockhorn, allt inramat av eldsprutande fontäner.

- På 1100-talet hade alla ett bockhorn, det är bara kulningen som är äldre, urskriet kan man säga, sade Thomas Fahlander.

Trion gjorde en härlig insats men den förväntade effekten uteblev, den som kan upplevas när det kulas och blåses i horn vid Stångtjärn. Effekten sögs upp i sorlet från besökarna. Och inte minst av att fackeltåget satte sig i rörelse och lockade

Nästa år kanske arrangörerna ska göra som Bronett i sin cirkus, det vill säga begära "största möjliga tyyystnad".

Lars Johanssons fyrverkeri väckte beundran, inte minst när det klättrade uppför gruvlaven. Mycket väl avvägt och vackert utan svulstighet.

Mer läsning

Annons