Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att ta studenten

/
 • Hyr klänning. Astrid Grenmyr går naturvetenskapliga programmet på Haraldsbo. Hon hyr klänning till balen och har sytt om en secondhand-klänning till studenten. – Dyrast var studentresan till Cypern.
 • Dyr student. Linus Fagerlin och Jonas Blomqvist som går barn- och fritidsprogrammet på Kristinegymnasiet tycker att det är dyrt att bli student. Linus har sparat ihop pengar själv till det mesta, Jonas föräldrar betalar omkostnaderna för honom.

Annons

I morgon tar mellan 800 och 900 elever på Faluns gymnasieskolor studenten. Och på lördag kväll är det bal på Grand hotell. Ett lyxigt minne för livet om man kan betala.

- Bara balen kostar flera tusen kronor med biljett, klänning, smycken och skor, säger Astrid Grenmyr som går ut naturprogrammet på Haraldsbogymnasiet. Hon hyr en klänning för kvällen och har jobbat extra inom hemtjänsten för att finansiera studenten.

- Jag har sytt om en klänning jag köpt second hand till studenten, så den var inte så dyr. Men sen kommer det till skor och studentmössa, säger Astrid vars största utgift varit studentresan till Cypern.

- Det blir väldigt dyrt, men jag tror att jag kommer att tycka att det är värt pengarna, förhoppningsvis blir det ett fint minne.

För de allra flesta innebär studentdagen inte bara krav på klädinköp utan även stora matinköp, så det kan firas av tillsammans med släkt och vänner.

Sofia Ringstedts föräldrar står för alla hennes och hennes systers utgifter i och med studenten.

- Jag vet att klänningen som vi köpte i New York kostade 2000 kronor, i övrigt vet jag inte vad allt går på men när man börjar räkna ihop så inser man att det blir en hel del, säger Sofia Ringstedt som går ut barn- och fritidsprogrammet på Kristinegymnasiet.

Marie Persson, kurator på Kristinegymnasiet har hört flera unga som är bekymrade över kostnaderna under studentveckorna.

- Det här är något som är svårt att avstå ifrån eftersom det förväntas att man ser ut på ett visst sätt och gör vissa aktiviteter. De som inte hänger med känner sig säkert avvikande, säger Marie Persson.

Katarina Gustavsson (kd) i Falun talar om att kraven kring studenten skapar ekonomiska kriser i många familjer, kriser som hon menar att skolan och frivilliga skulle kunna avhjälpa.

-­ Jag har kontakt med många ensamstående föräldrar som ställs inför fullbordat faktum, säger Katarina Gustavsson som föreslår att man öppnar ett förråd av balkläder dit man kan skänka klänningar och kostymer och där pensionärer kanske kan hjälpa till med att sy in och sy upp klänningar.

Linus Fagerlin, 18 år som går barn- och fritidsprogrammet på Kristinegymnasiet har själv sparat ihop till ny kostym, mössa och andra omkostnader.

- Jag har lagt undan för att ha råd, det är mycket som kostar. Mina föräldrar står för studentfesten men jag har valt bort balen, den känns inte jätteviktig.

Fakta: Så mycket kostar studenten

 • Klänning/kostym och skor till avslutningen: mellan 500 och 2000 kronor.
 • Hyra av balklänning/ frack: 1200 kronor.
 • Köp av balklänning: från 2200 kronor, köpa frack kostar 5500 kronor.
 • Håruppsättning på frisersalong: mellan 600 och 800 kronor.
 • Festmakeup cirka 300 kronor.
 • Studentmössa: 400-500 kronor.
 • Inträde till balen: 400 kronor.
 • Inträde mösspåtagningsfest: 100 kronor.
 • Studentkryssning: 500 kronor.
 • Studentbuffé i hemmet: 1000 - 3000 kronor.

Mer läsning

Annons