Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dykföretaget: Allt sköttes enligt planerna

Kontiki dyk - och snorklingcenter är det förtag som erbjuder båtturer av det slag som familjen Rönbäck åkte ut på. De samarbetar med flera svenska researrangörer.
Vd Peter Abrahamsson ser inga brister i hur det hela hanterats.

Annons

- Vi har nödfallsplaner som hanterar allt från småskador till de mest omfattande nödsituationer. I aktuellt fall följdes planen till punkt och pricka vilket ledde till en snabb aktion och att alla är vid god hälsa.

Enligt Peter Abrahamsson gick hela räddningsprocessen snabbt, båten förliste cirka 18.20 och de sista gästerna var tillbaka på sina hotellrum 20.30. Då är ungefär en timme av denna tid transport.

Han har för tillfället inga uppgifter om varför båten sjönk men uppger att den kan ha kört på något.

Jan Rönnbäck är av annan uppfattning.

- Guiderna sa till oss i början av resan att vindarna var en släng av stormen som drabbade Fillippinerna för någon vecka sedan. Jag har hört om att båten skulle ha kört på något men jag tror inte det.

Ving som samarbetar med Kontiki ser allvarligt på händelsen.

- Vi har jobbat med Kontiki länge och inga olyckor har skett tidigare. Här har de brustit. Vi kommer att följa upp deras egen utredning av olyckan, säger Magdalena Öhrn.

Enligt uppgift från Ving befann sig sammanlagt 31 personer ombord på båten. En person skadades lindrigt och enligt Peter Abrahamsson på Kontiki är dessa skador nu åtgärdade.

Mer läsning

Annons