Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumpade grovsopor stort problem – nu tas krafttag

Dumpning av grovsopor irriterar många, och medför även stora kostnader.
Nu inleds ett projekt tillsammans med utvalda kommuner, däribland Falun, för att minska dumpningen.

Annons

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som vill ta krafttag. Nedskräpningen vid återvinningsstationer är ett problem som kostar, och som irriterar allmänheten.

Hushållen i Sverige är tillsammans med de belgiska bäst i Europa när det gäller återvinning av förpackningar och tidningar. För att öka viljan att källsortera ännu mer har FTI genomfört en rad olika åtgärder, som att tömma behållarna oftare idag än tidigare. Idag är det endast vid 1-2 procent av tömningstillfällen som behållarna är överfulla.Men, ett stort problem kvarstår – den illegala dumpningen av grovsopor.

Det handlar dels om privatpersoner som lämnar soffor, kylskåp och annat som egentligen ska lämnas på kommunens bemannade återvinningscentraler, dels om företag och verksamheter som dumpar byggavfall, däck och inte minst restaurangavfall. Avfall från företag ska hanteras av en entreprenör på uppdrag av företaget.

– Vi vill minska sopdumpningen genom att öka kunskapen kring återvinning. Ungefär häften av all sopdumpning på våra stationer kommer från företag och verksamheter, och resterande från hushåll, säger Kent Carlsson, vd på FTI, i ett pressmeddelande.

Olika metoder kommer att testas. Till exempel utökad information genom skyltning, förbättrad belysning, återvinningsvärdar och olika typer av övervakning. Efter testperioden kommer de olika åtgärderna att analyseras. De som visar sig vara effektivast kommer successivt att genomföras på fler platser.

Mer läsning

Annons