Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för slag i ansiktet

6 000 kronor i skadestånd, skyddstillsyn, 40 timmars samhällstjänst, missbruksbehandling och brottsfokuserande samtal blir resultatet då Falu tingsrätt fäller en 23-årig falubo för att ha slagit en man i ansiktet.

Annons

23-åringen har erkänt att han delat ut en örfil med öppen hand mot målsäganden men hävdar att han uppfattat situationen som hotfull.

Upprinnelsen till händelsen är att den åtalades yngres syster sagt sig ha blivit mobbad av ett antal personer. Bland annat av den som senare misshandlades.

Tingsrätten finner inga skäl att ifrågasätta målsägarens uppgifter om att han blivit misshandlad. Dels genom en örfil som träffade över kinden och av ett slag som träffade över munnen. Det finns heller inget som antyder att skadan på munnen uppstått på annat sätt en genom slag.

Målsägaren som är betydligt yngre än den dömde 23-åringen kan enligt rätten inte ha ansetts som hotande och man dömer med anledning av det och den skada som uppstått för misshandel av normalgraden.

Vid bedömning anser man också att gärningen innebär en sådan kränkning att skadestånd ska delas ut. Tillsammans med ersättning för sveda och värk ska därför 23-åringen betala totalt 6 000 kronor.

Den dömde mannen förekommer sedan tidigare i brottsregistret och är fälld för tio åtalspunkter. Senast 2010 då mannen fälldes för stöld.

Han är dock inte fälld för några våldsbrott och då rätten anser att hans livssituation förbättrats under senare tid anser man att skyddstillsyn med särskilda föreskrifter räcker. Hade fängelse dömts ut skulle påföljden blivit en månad.

Mer läsning

Annons