Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarbristen i landet kan hota rättssäkerheten – en domare fattas i Falu tingsrätt

SVT Nyheter har granskat domarbristen i landets domstolar. Fackförbundet Jusek anser att rättssäkerheten kan hotas av bristen på domare.
Sveriges Radio Dalarna har pratat med Lars-Erik Bergström, rådman vid Falu tingsrätt där det fattas en domare.

Annons

Domarbristen i landet kan hota rättssäkerheten – det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort. I Falu tingsrätt fattas det en domare.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

LIVERAPPORT: SHL-kval eller semester – följ dramat mellan LIF och IKO här

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

På lördagen publicerade SVT Nyheter ett reportage om domarbristen som råder i landets domstolar och vilka konsekvenser detta kan få.

SVT rapporter bland annat att det flera domstolar har svårt att rekrytera nya domare. Därför varnar fackförbundet Jusek (akademikerförbundet för bland annat jurister) för att läget kan bli värre och att rättssäkerheten hotas.

– Vid en allvarligare domarbrist skulle ickeprioriterade mål få ligga på hög, säger Nils Pålbrandt, rådman i Uppsala, till SVT Nyheter.

– De här olika delarna i rättsväsendet är ju beroende av varandra. Det har skett satsningar på polisen under senare år och det behöver motsvaras av satsningar på åklagarväsendet och det behöver bli fler domare, säger Juseks vd Magnus Hedberg till SVT Nyheter.

Enligt SVT:s granskning är var femte domare i landet över 60 år. Antalet mål som tas upp i domstolarna ökar stadigt, men samtidigt är det svårt att få många sökande till de domartjänster som utlysts vid de olika domstolarna.

I Falu tingsrätt fattas det en domare, vilket Sveriges Radio Dalarna rapporterar om. Lars-Erik Bergström, rådman vid Falu tingsrätt, säger till Sveriges Radio Dalarna att han är tveksamt till om tingsrätten kommer att lyckas med att anställa en ny domare. Detta eftersom det en längre tid har varit svårt att rekrytera domare till domstolar utanför storstäderna.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons