Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras utflyktsbåt sjönk

/
  • Det är inte första gången under en julhelg som döden nosar familjen Rönnbäck i hälarna. De befann sig på plats även under tsunamikatastrofen men klarade sig helskinnade då deras hotell låg högst upp från stranden och inte drabbades. Nästintill på dagen, sju år senare, blev det dags igen.

Falufamiljen Rönnbäcks julfirande i Thailand blev en otäck historia.
En heldag med snorkling och bad fövandlades till en nära döden-upplevelse när båten som skulle ta dem tillbaka sjönk.
Nu ställer sig familjen frågande till hur dykföretagets säkerhet egentligen ser ut.

Annons

Juldagen skulle för familjen Rönnbäck spenderas på en båt med sol, njutning och snorkling.

Redan vid avfärd mot Koh Rak, beläget söder om ön Koh Lanta, var det mycket blåsigt och vågorna höga. Den hårda vinden under resan hindrade bland annat båten att backa in mot en ö, som vanligvis är en del av båtturen.

Hemfärd fick det bli i stark motvind och ju närmre Koh Lanta man kom, desto högre blev vågorna.

- Jag ser en i besättningen som springer ner och öppnar maskinluckan och tittar upp med panik i blicken. Jag inser att vi kommer att kantra och springer bak där min fru och äldsta son sitter och skriker till dem att vi måste hoppa i sjön, säger Jan Rönnbäck.

Han beskriver ett kaos som råder på en båt som slår från en sida till den andra och har en slagsida på 45 graders vinkel. Och mycket riktigt börjar båten att sjunka.

Den äldste sonen hänger en stund med bara en arm på akterdäck och Jan Rönnbäck ser med egna ögon att sonen kommer att sugas med om han tappar taget.

- Jag får tag i hans hand och försöker få honom mot aktern.

Tillsammans med sin fru hoppar Jan Rönnbäck ned i vattnet och lyckas hitta de bägge sönerna.

Efter cirka 45 minuter blir familjen räddade av lokala fiskare.

- På vägen tillbaka till hotellet låg vi på fiskenät. Vi klarade oss undan med skrubbsår och blåmärken. Men vi lever.

Jan Rönnbäck har synpunkter på hur räddningsaktionen sköttes i allmänhet och säkerheten på båten i synnerhet.

- På hemsidan står det att alla förberetts att lämna båten, men så var inte fallet. Jag höll själv i en kvinna som inte hade någon flytväst, säger Jan Rönnbäck.

I samband med att båten sjönk blev familjen av med mycket ägodelar. Allas telefoner, kameror och paret Rönnbäcks glasögon följde med ner i djupet.

- Vi är nöjda med hela bemötandet efteråt. Vi fick telefonkort av Ving och Kontikis personal följde med oss till polisstationen. Men just allt kring säkerheten på båten och känslan vi fått här att det som hände inte verkar ses så allvarligt på, säger Jan Rönnbäck.

Han vill varna andra för att tänka till själva när de ger sig ut på denna typ av utflykter.

- Det är lätt att vara efterklok men vi borde ha varit mer kritiska. Samtidigt marknadsför sig företaget med att ha hög säkerhet men vi undrar, hur är den egentligen?

Mer läsning

Annons