Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den lyckade jakten på Falu lucia

/
 • Hanna Ek, rödblond långLisa ewensson, mörkLisa RissvedsLinn Rönnerholm, rödhårigGodmorgon, Lucia hon är här, Lusse lella, det finns en uppsjö.– Nu är vi uppsjungna, säger när de hoppar ur minibussen vid lasarettets entré
 • som ovan
 • som ovan
 • Lucian ska locka fram ljuset igen. Förr trodde man att den 13 december var årets mörkaste dag, och det kändes så i går, trots att det fattas en dryg vecka till midvintersolståndet.
 • GÅR PÅ ETTAN
 • Det är efter lunch och luciaföljet sjunger på sjätte stället. De har bytt hälsningsfrasen i
 • Halt, blött och grått på parkeringen, det gäller att hålla reda på alla ljus.
 • På varuhusen är många juljäktade, men förtjusta utrop möter också luciaföljet.
 • Lite av historiens vingslag är det när sista luciaföljet lämnar det som förr var tryckeri och som nu är kundtjänst och personalrum. Vid nyår flyttar alla DT-medarbetare upp till Ingarvet, när Falu Kurirens kontor på stan stänger.
 • Påklädning inför dagens första framträdande. Linn Rönnerholm leder uppsjungningen.
 • Uppladdning och nytändning av ljusen. Från vänster Amina Eklund, Linn Rönnerholm, Lotta Wahrberg och Caroline Tanse
 • Aj! Den som vill vara fin får lida pin, lucia-Lisa Rissveds har röda märken i pannan, efter kronan.
 • Klockan är 10.30, lucia anländer till lasarettet.

Hon kommer till er med stor glädje - så lyder en rad i en av luciasångerna. Och den stämmer.
DT följde Faluns lucia under en dag, över grusiga parkeringar och genom sjukhuskorridorer. Gamla sjöng med, ögon tårades och barn bedårades.
För unge Alfons blev det en lyckad luciajakt. Han fick hålla ljusdrottningen i handen

Annons

Morgonen är mörk. En djävul med stickade horn på mössan sneddar på övergångsstället. Men inne i konferensrummet på Scandic hotell är det mer änglalikt. De sju i Faluns luciafölje samlas, en efter en.

I fredags kröntes Lisa Rissveds till lucia på Rådhustrappen, konserten med flera körer i Kristine är avklarad. Nu ska de sju sjunga sig igenom en hel dag. På fjorton ställen väntar man besök.

Repertoaren skrivs på ljusmanschetter, knappar knäpps i ryggen, de röda banden ska sitta rakt, lucian får ett extra brett, och så på med lingonkransar som legat svalt under natten, annars blir de ledsna. Lite fix med hår och ögonfransar, så leder Linn Rönnerholm en improviserad uppsjungning. En snabb genomgång av färdvägen behövs – luciatåg ska inte tveka, utan gå som på räls.

Lättrörda lyssnare får tårar i ögonen när Sankta Lucia-sången tonar ut över den mörklagda matsalen på hotellet. Tvåstämming och klockren – i denna morgonstund.

Många tror att lucia är en skönhetstävling, men att bara vara vacker räcker inte, sångvana krävs. Faluns luciatåg är en tonsäker skara som samlar ihop en rejäl slant till välgörande ändamål.

Första gången är det nervöst, men sångarna pustar ut, det gick helt okej. De skrattar åt att någon tog för hög ton, sångordningen hade blivit fel på manschetten, och Lisa Rissveds har röda märken i pannan, för kronan har hamnat med nitarna framåt.

– De är ju så himla duktiga i år, säger Birgitta Brodén har varit luciacoach i sex år. Hon är pensionerad lärare med vana att organisera firande av ljus och värme. Tillsammans med Ulf Wahlfridsson från Lions vallar hon den vita flocken.

Lucia är fest, men vardagen fortsätter runtomkring följet. Maskiner går i gång på Ericssons, reklamerbjudanden ropas ut över butikerna och målare avvaktar med täckpappen i hotellet.

På lasarettets barnavdelning sitter luddiga tomtar i hyllorna, och storögda diton i sköterskors och föräldrars knän.

Alfons Andreasson kikar lite avvaktande, han har funderat fram och tillbaka, men slutligen valt att vara lucia i år. Nu är han, mamma Sandra och lillebror Hampus är på jakt efter luciatåg. De missade sången på barnavdelningen där mamma jobbar som läkare, men hänger med upp på dialysen där tåget går in och ut ur salar. Efter ett tag så släpper Alfons mammas hand och tar lucia-Lisas utsträckta.

– Det är underbart att se hur folk blir berörda, och hur barnen trallar med litegrann. Det känns verkligen som vi sprider värme och ljus, säger Lisa Ewensson som har tårar i ögonen.

Parkeringarna är grusiga och hala. Det har börjat regna. Inne på Ica Maxi är julen klappad och klar, fast kanske inte, för få har tid att stanna och lyssna. På Citygross rullar de svarta varubanden och det vitklädda följet drar de förbi berg av hushållspapper, chips och julmust, sjungandes om Staffan som hastigt lägger sadeln på.

– Det var härligt på Herrhagsgården, de gamla sjöng med så att vi nästan kom av oss, rapporterar tjejerna som är lite trötta, men nöjda, framåt eftermiddagen. De har dragit samma låtar många gånger, men när de är så få, och sjunger tvåstämmigt – då gäller det att skärpa sig.

Mer läsning

Annons