Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den ena får busskort - den andra får köpa

/
  • Reglerna för gratis busskort slår orättvist, tycker Maria Bergström och Hanna Lindqvist. Båda läser musik vid Haraldsbo. Hanna får sitt busskort av kommunen Maria får köpa sitt själv. Båda behöver bussen för att ta sig till skolan.

Maria Bergström bor 5,9 kilometer från skolan. Det är 100 meter för nära.
Hon får köpa sitt busskort.
Hanna Lindqvist har huset på rätt sida om gränsen och får sitt busskort.

Annons

Maria Bergström, 18 år, bor i Britsarvet och läser tredje året på estetprogrammet, inriktning musik på Haraldsbogymnasiet.

Varje termin har Maria Bergström ansökt om att få ett busskort av kommunen, hittills har hon alltid fått nej. I stället har hon bekostat kortet själv.

– Jag har en gitarr att släpa på, jag kan inte promenera nära sex kilometer eller cykla med den. Jag tycker att reglerna är för stränga. Man måste kunna göra dem mer flexibla.

Det tycker 16-åriga Hanna Lindqvist också. Hon går samma utbildning, fast i första klass och bor i Stennäset. Hon har rätt till gratis busskort enligt reglerna.

– Men jag tycker att det är orättvist mot dem som har långt till skolan men inte tillräckligt långt enligt reglerna, de måste köpa biljett själva.

En enkel biljett kostar 20 kronor. Månadskortet "upp till 20" kostar 290 kronor. Vid första köpet måste man även betala 50 kronor i pant för kortet, pengar man får tillbaka om kortet lämnas in.

– Det blir mycket under ett år, säger Maria som använt busskortet flitigt på senare tid.

– Vi har konserter runt om i Falun, i kväll ska vi till Vika. Det är ingen som undrar hur vi tar oss dit, det får vi fixa själva även om vi inte får busskort av kommunen, säger Maria.

Både hon och Hanna tycker att det låter dyrt om kommunen ger gratis busskort till alla på gymnasiet, men att avståndsgränserna bör ses över och kortas så att fler är berättigade till gratis busskort.

– Dessutom borde man vara mer smidig och se till varje elev, är det rimligt att släpa en gitarr över hela stan, jag tycker inte det, säger Maria.

Mer läsning

Annons