Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratiinsats i Asien

/
  • Bruno Kaufmann befinner sig i Sydkorea för att berätta om Falu kommuns satsning på medborgardialog. Sedan bär det av till Taiwan där han ska övervaka president- och parlamentsvalet i helgen.
  • Bruno Kaufmann äger ingen bil, de flesta resor gå med tåg. 2009 åkte hela familjen Kaufmann på en 140 dagar lång tågresa i världen.

Bruno Kaufmann befinner sig denna vecka i Sydkorea och Taiwan. Förutom att berätta om Falumodellen ska han övervaka president- och parlamentsvalet i Taiwan den 14 januari.
– Det är samma frågeställning där som här om demokrati, säger Bruno Kaufmann.

Annons

Falumodellen, demokratiarbetet som alla partier i Faluns fullmäktige deltar i och som syftar till att stärka medborgardialogen, går på export. Bruno Kaufmann ska för Seouls kommun berätta om arbetet i Falu kommuns satsning på demokratiutveckling.

– Det är såklart stor skillnad mellan kommunerna. Seoul har ju 11 miljoner invånare, det går inte att gå ut på gatan som politiker och fråga invånarna vad de vill, men problemet att få till medborgardialog är i grund samma, säger Bruno Kaufmann.

Med medborgardialog menar Bruno Kaufmann politiska beslut ska vara mer transparenta och att medborgarna behöver ha mer kunskap om hur de kan påverka beslut. Han nämner hoppbackarna som ett aktuellt exempel där dialogen havererat.

– Samtidigt handlar inte politik om att bara vara emot något, man vill förändra och då måste det finnas en konstruktiv dialog för att olika parter inte ska känna sig utanför.

Efter besöket i Seoul kommer färden gå vidare till Taiwan som håller president- och parlamentsval den 14 januari. Taiwan håller sitt femte fria val sedan Kuomintang diktaturen upplöstes på 1980-talet. Bruno Kaufmann ingår i ett internationellt valobservatörslag på 25 personer, bland annat expresidenten Jimmy Carter ingår.

– Det tar lång tid att förändra gamla vanor. Kuomintang är världens rikaste parti och kontrollen på valen är fortfarande stor, säger Bruno Kaufmann.

Bruno Kaufmann är ordförande i demokratiberedningen och ligger bakom demokratirapporten som presenterades i november. Bruno Kaufmann är ursprungligen från Aarau i nordvästra Schweiz. Som tjugoåring blev han invald i stadens fullmäktige för ett lokalt grönt parti som han var med och startade.

Engagemanget i demokratifrågor och praktisk demokrati har hängt med sedan dess. Han har varit med som valobservatör i Östeuropa och Östafrika och Asien. Han är medlem i Miljöpartiet och har inga planer på att engagera sig i fullmäktige för närvarande. Dock gör han det lokalt via demokratiberedningen.

– För mig handlade det om att visa för mina barn att mitt arbete inte är något som jag bara gör 10 000 kilometer bort, det är lika viktigt här, säger Bruno Kaufmann.

Sedan 2003 bor han i Falun med sin familj och arbetar som statsvetare och frilansande journalist. Om yrket fanns hade han valt att kalla vad han gör för demokratiutvecklare.

Inför Grundlagsreformen som gick igenom riksdagen förra hösten skrev Bruno Kaufmann tillsammans med miljöpartiets dåvarande språkrör Peter Eriksson boken Folkinitiativ: handbok i direktdemokrati.

Mer läsning

Annons