Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De väljer roligt jobb hellre än bra lön

/
  • Nästa onsdag ska de ha sökt till gymnasiet, strax före midsommar får eleverna veta vilket program de kommit in på. Syon Carina Fröjd har en hektisk period, Marcus Lycke har inte riktigt bestämt sig, men Sandra Johansson, Emma Danielsson, Lovisa Käller, Martin Lindblom och Johan Petterson vet vad de vill.

Skidåkning, foto, vård eller data?
Hundratals niondeklassare funderar just nu på vad de ska söka till på gymnasiet. Om en vecka ska valet vara klart.
På Svärdsjöskolan har de allra flesta bestämt sig. Intresse är avgörande, chanser till hög lön kommer i andra hand.
– Det viktiga är att man har kul på jobbet, säger Emma Danielsson.

Annons

Tidningen träffar ett gäng elever som har trängt ihop sig hos Carina Fröjd. Hon är studie- och yrkesvägledare på Svärdsjöskolan och har hektiska dagar just nu. Hon hjälper 114 elever att söka till mängder av program som finns på gymnasiet.

– Ett tiotal på skolan har inte en aning, men de allra flesta har bestämt sig, och det går ju alltid att välja om, säger Carina Fröjd.

De första ansökningarna ska vara inne nästa onsdag, den 1 februari, sedan kan eleverna ändra sig fram till i maj.

– Jag har funderat en hel del, och kom på ganska nyligen vad jag ville göra, säger Sandra Johansson från Danholn.

Hon och Emma Danielsson från Lumsheden hoppas båda på en plats på vårdprogrammet på Falu fri. Programmet finns även på kommunala Kristinegymnasiet, men efter besök båda skolorna så kände de sig mer hemma på friskolan.

– Min syster gick på Kristinegymnasiet och var jättenöjd. Jag har vetat länge att jag vill jobba med att hjälpa människor, säger Emma Danielsson. Båda räknar med att plugga vidare inom det medicinska och siktar på akuten eller barn- och ungdomsmottagningen.

Eleverna är ense om att lust är viktigare än lön när det gäller framtida jobb.

– Man måste ju välja något som man vill göra resten av livet, säger Martin Lindblom som siktar på teknikprogrammet med datorinriktning på Lugnetgymnasiet. Det har varit hans intresse ända sedan han började högstadiet.

Minst lika länge har Lovisa Käller varit intresserad av foto. Så hon söker mediaprogrammet som numera hör till de estetiska programmen på Haraldsboskolan. Fast om hon vill satsa på ett yrkesliv som fotograf, det återstår att se.

Det här med jobb efter utbildningen har niondeklassarna inte börjat gruva sig för än.

– Jag tror man får jobb bara man ligger i och försöker, säger Marcus Lycke. Han är den enda i gänget som ännu inte bestämt sig. Något praktiskt blir det nog. På listan står barn och fritid, byggprogrammet och handel och administration, fast det sistnämnda finns bara i Borlänge, och det är lite långt att pendla dit. Bussturerna hem till Sundborn är lätt räknade.

Marcus ska göra ett studiebesök på Hagagymnasiet lite senare. Han kan alltid välja om fram till den 13 maj.

För Johan Pettersson kommer det att gå utför, om han kommer in på skidlärarutbildningen i Malung. Det började med slalom i Hillersbodabacken, och på den vägen är det. Skidåkning två-tre dagar i veckan tycker Johan låter utmärkt, och högskolebehörighet har han inte ens tänkt på.

– Det viktiga är att göra något man gillar, säger han.

Mer läsning

Annons