Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tvättar efter branden

/
  • Dubbelt upp med jobb. Det har inte blivit någon lugn sensommar för Jan och Eva Lindh som äger Bergeås kemtvätt. Efter branden måste 150 mattor och en hel del annat tvättas om och röksaneras.  Foto: Anna Klintasp

Annons

Drygt 200 skjortor, 150 mattor och flera hundra andra plagg fanns i butiken när branden bröt ut. Allt måste saneras och tvättas igen. Men eftersom det mesta var inplastat har röklukten inte varit något större problem.

- Vi har klarat oss från brand- och fuktskador. Men det blir en hel del extra arbete för att få klart allting, säger Jan Lindh.

Tvätteriets sju maskiner går i ett. Företaget har för tillfället både mottagning och inlämning av kläder uppe på tvätteriet i Samuelsdal. En nödlösning tills den nya lokalen i centrala Falun blir klar om två veckor.

- Jag tror vi kommer ta oss igenom det här också. Vi kommer att stanna i den nya lokalen, det tar för lång tid att vänta på att Egnellska huset ska byggas upp igen, berättar han.

Morgonen då det brann hade de hört på radion att en pub i Falun brunnit under natten.

- Jag åkte till jobbet som vanligt vid halv sju. Det blev en chock, säger Jan Lindh.

Några timmar senare plockade brandmännen ut allt som fanns i butiken. Det togs om hand direkt av saneringsfirman.

Makarna Lindh har haft fullt upp hela veckan. Som tur är har de har fått hjälp av kompisen Sten Jannervall som äger ett tvätteri i Östersund och är ordförande i svenska tvätteriförbundet. Han har fungerat som ett bollplank och krishanterare.

- Jag kom förbi i fredags och tänkte bara säga hej. Sen såg jag hur mycket de hade att göra så jag stannade. Det är mycket att planera och ta hand om i lägen som detta. Ersättningslokal, möblering och så vidare, säger Sten Jennervall.

Mer läsning

Annons