Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De slår klackarna i taket

/
  • Foto: Lars Dafgård
  • Virvlande Travolta. Åke Söderlund och Bodil Börjesdotter virvlar runt på dansgolvet inför Bodils något avundsjuka väninnor. Åke är ju Faluns John Travolta, konstaterar de och fnissar.Virvlande Travolta. Åke Söderlund och Bodil Börjesdotter virvlar runt på dansgolvet inför Bodils något avundsjuka väninnor. Åke är ju Faluns John Travolta, konstaterar de och fnissar.Foto: Lars Dafgård
  • Braksuccé. Let´s dance senior blev något av en braksuccé och kan bli ett återkommande arrangemang. Redan om en månad är det dags igen. Samma tid, samma plats.Braksuccé. Let´s dance senior blev något av en braksuccé och kan bli ett återkommande arrangemang. Redan om en månad är det dags igen. Samma tid, samma plats.Foto: Lars Dafgård

Annons

Gårdagens urpremiär av Let´s dance senior blev något av en braksuccé. Restaurang Berguvens chef Andreas Eriksson hade räknat med 50 personer. Det kom närmare 200.

- Tv-programmet Let´s dance har säkert hjälpt till en del, säger orkesterns saxofonist och klarinettist Stig Hellberg medan han pustar ut i en av pauserna.

Han är 66 år och yngst av musikerna i Falu Evergreen Orkester som står bakom satsningen tillsammans med SPF Falubygden. I går spelade de uppåt 40 av de 150 låtar orkestern har på sin repertoar, samtliga från 40- och 50-talet och välkända bland paren på dansgolvet. Stig spelade med flera av musikerna redan för 50 år sedan då Arbetarföreningen på Svärdsjögatan var det självklara danshaket i Falun.

- Vilken danskultur det var på den tiden. Att stå på ett disco och ruska är inte alls samma sak. Vi lärde oss dansa på riktigt redan när vi var 12-13 år, säger han.

Och det var inte bara foxtrot, utan slowfox, swing, dixieland, tango, vals, hambo, snoa, cha cha, bolero, beguine, samba och rumba som man mer eller mindre bemästrade då - som nu.

- Det finns inget roligare än att dansa, strålar Bodil Börjesdotter efter ännu en svängom.

Plötsligt spelar orkestern igen. Åke Söderlund bjuder upp och försvinner bort med Bodil i en perfekt bugglåt.

Glädje, nostalgi - men också lite romantik ligger i luften.

Eller?

- När vi var unga träffade man ju sin partner på dansgolvet, och det är precis likadant här och nu. Det är bara att titta på oss när vi dansar. Visst flirtar vi med varandra, erkänner Bodils väninna Birgitta Johansson.

Kjell Hägglund, trummor.

Lars Tallberg, kontrabas.

Hans-Anders Bergqvist, piano.

Hans Thors, trumpet.

Stig Hellberg, saxofon och klarinett.

Lennart Borg, trombon.

Mer läsning

Annons