Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har bestigit Mont Blanc

/

Annons

I början av juli satte sig kompisarna Samuel Chapman, 25, och Christian Teledahl, 24, på planet som skulle ta dem till Europas högsta berg.

- Vi hade planerat resan i ett år. Vi tycker om att testa gränserna, målet var att nå toppen på mindre än ett dygn, säger Samuel Chapman och får medhåll av Christian Teledahl.

Mont Blanc ligger på gränsen mellan Frankrike och Italien, dit kommer klättrare och utövare av andra extremsporter från hela världen. Berget beskrivs ofta som lättklättrat men i snitt skadas ungefär tio personer per år sedan klättringarna började i slutet av 1700-talet.

- Jag var aldrig rädd för att skadas. Vi litar på varandra, det måste man göra. Sen är det viktigt att man har bra utrustning, säger Samuel Chapman.

Killarna gick igenom riskerna med en guide under en dag. De tränade också på att vistas på hög höjd i två dygn.

- Första gången vi var på en höjd över 3500 meter fick jag huvudvärk, den tunna luften gör att det blir ett väldigt tryck på hjärnan. Det blir också svårt att andas, det känns som att andas genom ett sugrör ungefär. På så hög höjd känner man inte heller om man är hungrig eller törstig, så det gäller att påminna sig själv om att dricka ofta, säger Christian Teledahl.

Vandringen gjordes med lätt packning och på nätterna bodde de på fjällstationer och enkla hotell. På vägen upp hade de tur med vädret: klar, blå himmel och vita toppar som sträckte sig som ett hav framför fötterna. Men det blev dimmigt och blåsigt ju närmare toppen de kom.

- Det var fysiskt krävande att gå hela vägen, vi träffade på många som inte klarade av det, som mådde så dåligt att de var tvugna att vända precis när de fick se toppen, säger Samuel Chapman.

Men de två kompisarna gav sig inte. Den åttonde juli klockan 07:09 körde de ner sina isyxor på toppen av Mont Blanc.

- Att stå på toppen är en obeskrivlig känsla. Det kändes bara så bra att ha klarat det. Men vädret och utsikten var så dålig att vi bara stannade på toppen i några minuter, säger Samuel Chapman.

Och resan gav mersmak.

- Redan på vägen till toppen planerade jag nästa resa. Nästa gång åker vi till Afrika och bestiger Kilimanjaro, säger Samuel Chapman.

Fakta: Mont Blanc

  • Mont Blanc är Alpernas högsta berg och det högsta berget i Europa med sina 4 810 meter över havet. Men om man räknar med den ryska bergskedjan Kaukasus är berget Elbrus högst i Europa, med sina 5 642 meter över havet.
  • Den åttonde augusti 1786 nådde de första toppen av Mont Blanc, det var Jacques Balmat och Michel Paccard. Första kvinna att nå toppen var Marie Paradis år 1808.

Mer läsning

Annons