Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De badar mitt i vintern

/
  • Harald Lindgren tar sig ur isvaken i Stångtjärn. Han har vinterbadat sedan stugan byggdes 1945 men på den tiden fick de hacka upp isen berättar han.
  • Lars Jonell tar sig ur badet. Innan har han åkt skidor och badat bastu.
  • Stig Zandén luftbadar utomhus i stället för att hoppa i vaken. För att avkylningen ska fungera rätt gäller det att den är jämnt fördelat på hela kroppen berättar han.
  • Klockan 14 är det herrarna som har bastun, klockan 16 har kvinnorna den för dem själva.
  • Att ha något på fötterna är inte bara skönt utan hjälper också till när backen är hal.

Minusgrader i luften och is på sjön. Är det någon som känner för ett bad?
Ja, faktiskt. Vid Stångtjärnsstugan i Falun hålls en lång tradition av vinterbadande vid liv.
– Det är riktigt skönt, säger Lars Jonell när han kommer ur det nollgradiga vattnet.

Annons

Vinterbad ligger i tiden just nu. Nästa månad genomförs det första svenska mästerskapet i vintersimning i Skellefteå. Då ska de tävlande simma 25 meter i iskallt vatten.

Vid Stångtjärnsstugan är det svårt att ge sig ut på så långa simturer så här års. Men vinterbadandet har både manliga och kvinnliga entusiaster hållit i gång i många år.

På 1940-talet fick en vak hackas sönder varje gång det skulle badas. Nu finns det en permanent lucka med lock som hindrar vattnet från att frysa till.

Stig Zandén är regelbundet vid stugan på onsdagar och badar då bastun har öppet. Genom åren har han lärt sig mycket kring vinterbadandet.

– Allt handlar om termostaten i kroppen för man vill inte eftersvettas. När man badar är det viktigt att sänka ner även huvudet. Då får kroppens termostat en knäpp; "nu måste jag bli varm" . Sedan går man in och värmen sprider sig i hela kroppen, säger Stig Zandén.

Enligt Stig Zandén behöver bastubadaren avkylning i någon form. Det går även att bara vara utomhus och kylas av luften.

– Det fungerar efter samma princip. Man slipper eftersvettningen och känner sig ren och torr efteråt, säger Stig Zandén.

Men är det verkligen bra för hälsan att bada i iskallt vatten?

Vinterbadarna själva, inte minst i det stora vinterbads- och bastulandet Finland, hävdar förstås det.

Den mesta forskning som finns kretsar kring vinterbad i samspel med bastubad. Det är bevisat att det stimulerar hjärtat och kroppen. Men personer med hjärtproblem avråds från att vinterbada eftersom påfrestningen kan jämföras med ett idrottspass.

I en finsk studie där vinterbadare och icke vinterbadare följts har vinterbadarna upplevt sig som mer energiska och aktiva.

I en enkät med 1000 finska vinterbadare svarade hälften att de upplevde hälsoeffekter som mindre stress och bättre sömn.

I Haparanda finns Svenska Bastuakademien som, enligt dess kanslichef Svante Spolander fungerar som ett kunskapscentrum för bastubadande. I dag vet forskarna att bastubadande har funnits i Sverige och Ryssland ända sedan 1100-talet. Det har även uppstått på andra platser som Centralamerika och Japan oberoende av varandra.

– Basturitualer handlar till 20 procent om att tvätta sig och till 80 procent om mentalt välbefinnande som avslappning och njutning, säger Svante Spolander.

Att kyla ner sig efter att ha varit i en bastu, vare sig det är genom att rulla i snö eller hoppa i isvak, har troligtvis hängt med sedan början tror Svante Spolander.

Mer läsning

Annons