Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danteförening bildas i Falun

/
  • Sprider italiensk kultur. De italienska lärarna på Högskolan Dalarna har tagit initiativet till att bilda Sveriges nordligaste Dante Alighieri-förening. Från vänster: Giulia Messina Dahlberg, Manuela Ruppel Olsson och Vera Nigrisoli Wärnhjelm.

Annons

1300-talsförfattaren Dante Alighieri hör till de största italienska författarna. En annan italiensk författare, Giosué Carducci, startade 1896 en förening i hans namn. Carducci blev för övrigt den första italienaren som fick Nobelpriset, 1906.

- Tanken var att främja den italienska kulturen både i Italien och i utlandet, berättar Vera Nigrisoli Wärnhjelm.

I dag finns 500 Dante Alighieri-föreningar i världen, varav 100 i Italien. I Sverige finns hittills åtta. Om en nionde bildas i Falun blir det den nordligaste.

- Eftersom antalet studenter i italienska i Falun växer för varje år, tyckte vi lärare att det var på sin plats att starta en förening här också.

Men föreningen vänder sig inte bara till studenter utan till alla som är intresserade av italiensk kultur. Varannan föreläsning hålls på svenska, varannan på italienska. Tre, fyra föreläsningar per termin planeras i allt från litteratur och konst till mat och musik.

Resor inom Sverige kommer också att organiseras av föreningen.

- Det kan vara en operaresa till Stockholm eller en resa till Skokloster för att titta på italienska föremål, säger Vera Nigrisoli Wärnhjelm.

Hon och hennes lärarkollegor på Högskolan i Falun, Manuela Ruppel Olsson och Giulia Messina Dahlberg, kommer att sköta kontakterna med föreningens huvudkontor i Rom, men i övrigt kommer föreningen att skötas av medlemmarna. Minst 25 behövs för att kunna bilda en.

- Det är många som sagt att de är intresserade av att vara med, så jag hoppas att det blir en.

Högskolan Dalarna har i dag 300 studenter i italienska. Från nybörjare upp till A-nivå kan man läsa i Falun. Därefter blir det distansundervisning.

- Men om det blir en anstormning kan vi kanske snart ha B-kursen på plats åtminstone vartannat år, säger Vera Nigrisoli Wärnhjelm, universitetslektor och ämnesansvarig.

Informationsmöte för Dante Alighieri-föreningen blir klockan 19.00 den 26 april i Ljungbergsrummet på Högskolan i Falun.

Fakta:

Mer läsning

Annons