Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskar fick tillbaka tillbaka sina tillstånd

Nu har det danska prospekteringsbolaget fått tillbaka sina tre lovande fyndigheter.
Något som kanske resulterar i att man hittar den sägenomspunna brorslotten till Falu koppargruva.

Annons

570 fastigheter berörs av kommande borrningar och undersökningar.

I slutet av november skulle det danska prospekteringsbolaget Eastern Highlands börjat borra sina lovande fyndigheter Holmen i Aspeboda, i Samuelsdal och runt Ängesgårdarna.

Men bolaget har sjabblat och glömt söka förlängning av tillstånden som löpte ut den 2 november och så kallade förbudsår inträdde.

Det danska prospekteringsbolaget vädjade om undantag hos Bergsstaten och begärde på nytt att få undersökningstillstånd.

Nu är misstaget rättat.

Bergmästaren beviljade 21 december nya tillstånd som räcker för tre års nya undersökningar och det var ett lätt beslut eftersom inga konkurrenter dök upp.

Områdena är de tre som återstår efter att Eastern Highlands minskat jätteinmutningen mellan Falu gruva och Borlänge efter sin helikopterundersökning.

Danska Scandinavian Highlands svenska dotterbolag Eastern Highlands började sin jakt efter "brorslotten" för sex år sedan då man mutade in ett 100 kvadratkilometer stort område mellan Falun och Borlänge kommun.

Redan 2007 hade man bestämt sig för att börja borra men finanskriser kom först emellan.

Med de nya tillstånden kan danskarna nu sjösätta sitt borrprogram värderat till 30 miljoner.

Brusalauinutningen vid Ängesgårdarna med koppar, guld, bly, zink och silver är 122 hektar stor. Den heter nu Falun nr 7. 108 fatigheter i Borlänge och 13 i Falu kommun berörs av de kommande undersökningarna.

Aspebodainmutningen heter nu Falun nr 8 och är på 1088 hektar. Den berör fyra fastigheter i Borlänge kommun och 264 fastigheter i Falu kommun. Det här som danskarna med helikoptern hittade sin så kallade Holmen-mineralisering som påminner om Falu koppargruvas. På 100 till 120 meters djup under markytan finns något som ingen människa i dag vet vad det är innan de tre borrhålen tagits upp.

Danskarna mest lovande inmutning heter nu Falun nr 9 och det 491 hektar stora undersökningsområdet finns under Samuelsdal/Gruvriset och berör 180 fastigheter.

Det 300 meter långa borrmålet ligger mellan Pilborondellen och Samuelsdal, i skogspartiet mellan motorvägsinfarten och Nedre Gruvrisvägen

Målet hittades också med helikopterundersökningen och det intressanta bedöms ligga på ett djup på mellan 75 och 100 metet och borrmålet har en storlek på 200 gånger 300 meter.

– Med tanke på närheten till Falu Koppargruva detta målområde är mycket lovande, sa bolaget starx innan de höll på att sjabbla bort sex års nedlagt prospekteringsarbete.

Mer läsning

Annons