Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansa i Falun fyllde tio år

/
  • Helena Sahlén-Nelson leder ett zumbapass under det öppna hus man höll vid Dansa i Falun under lördagen.
  • Victoria Nordgren och Emmy Flander är två av de instruktörer som håller i dansgrupperna.
  • Ett stort antal besökare dök upp under dagen för att prova på något av de pass som erbjöds.

Under lördagen höll Dansa i Falun öppet hus i syfte att fira de tio år som gått sedan man först slog upp dörrarna till lokalerna på regementet.
– Det var en liten verksamhet då jag tog över. Sedan dess har jag satsat hårt och i dag har vi 1 000 besök i veckan berättar Helena Sahlén-Nelson.

Annons

Helena Sahlén-Nelson som driver Dansa i Falun berättar att man började för tio år sedan med en sal och 20 dansgrupper. Verksamheten hade då omkring 200 elever. Tre år senare utökade man lokalerna med ännu en sal och antalet grupper till 40. I dag finns också en tredje, extern, studio då man hyr in sig i Norslundsskolans gymnastiksal.

– Nu kör vi 65 grupper och har omkring 1 000 besök i veckan. Omkring 800 personer dansar hos oss, men många deltar i flera i grupper.

Vad betyder Dansa i Falun?

– För mig betyder det att äta, sova och andas Dansa i Falun 24 timmar om dygnet. Men jag ser det också som en resurs för Faluns barn och ungdomar. Vi har en hög nivå på vår personal och många som dansat här har sökt sig vidare till internationella skolor runt om i världen.

Emmy Flander har avslutat tre års studier i München, Tyskland, där hon studerat modern dans och även en del pedagogik. Hon har tidigare undervisat på Dansa i Falun och nu återvänt för att fortsätta förmedla dans till grupperna i modern dans.

– Det finns ett stort intresse för dans i Falun. Större än i andra kommuner där jag undervisat. Och för dem som vill satsa på dans och kanske ha det som yrke finns möjligheten att förbereda sig ordentligt här. Vi har elever som tagit sig in på dansutbildningar i både Stockholm och Europa.

Under dagens öppet hus bjöd man in till en mängd olika klasser för besökarna att prova på. Zumba, Hip Hop, Contemporary eller Disco var något av det som fanns att dansa.

– Grunden är den konstnärliga dansen men med tiden har vi också plockat in tävlingsdans eller sådant som Zumba, förklarar Helena Sahlén-Nelson.

En av eleverna på plats är Sarah Mann som berättar att hon alltid hållit på med dans och att hon dansar jazzdans sedan fyra år på Dansa i Falun.

– Det är toppen att det här finns. Jättehärligt. Helena är en otrolig energispruta och hon ger så mycket energi också till andra.

Mer läsning

Annons