Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel vägrar ge upp efter attacken

/

– De försöker skrämma mig, men jag kommer inte att ge upp.
Det säger v-politikern Daniel Riazat efter attacken i Ludvika i lördags.
Han sov bara några timmar under natten till söndagen. I huvudet har han ett stor sår efter flaskan han blev slagen med.

Annons

– Läkarna säger att jag kommer att ha ont i huvudet i flera veckor. Men jag hinner inte vila nu, säger Daniel Riazat..

Dagen efter händelsen har han fullt upp med att svara på telefonsamtal och mejl som strömmar in till hans mejlkorg. Han sitter och ringer runt till ungdomarna som var med vid den antirasistiska manifestationen i lördags.

– Tänk om det hade hänt något med de ungdomarna som var där. Nu försöker jag stötta dem. Den här händelsen skrämmer oss inte, den har bara bidragit till att vi blir fler som arbetar för antirasistiska frågor.

Det var efter en manifestation mot rasism i Ludvika i lördags som ungdomarna blev attackerade på ungdomsgården Haffas. En grupp från den så kallade Svenska motståndsrörelsen dök upp och tumult utbröt.

– Jag kände ingen rädsla, jag blev mest förbannad. Adrenalinet pumpade i hela kroppen, men jag kände mig lugn. Jag kände ansvar för ungdomarna som skrek och var rädda.

Daniel Riazat berättar att han har blivit hotad av medlemmar i motståndsrörelsen tidigare.

– De har fotograferat mig och lagt upp uppgifter om mig på sina hemsidor bland annat.

– De har växt sig starkare och blivit mer aktiva sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Det är en tråkig utveckling, fortsätter Daniel Riazat.

Varför tror du att det här hände just nu?

– De använder sig av våld för att få bekräftelse. Jag tror att de känner sig irriterade för att vår antirasistiska rörelse har gjort ett bra jobb, och blir fler.

Får det här konsekvenser för hur du agerar i framtiden?

– Jag kommer att bli ännu mer aktiv än jag har varit tidigare, och jag förväntar mig ett bättre skydd av polis och myndigheter.

Riazat är kommunpolitiker och Faluns kandidat till distriktsordförande för Vänsterpartiet Dalarna. Han är även ordförande i skolnämnden i Falun.

Mer läsning

Annons