Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damm med tungmetaller oroar

Annons

Miljöförvaltningen mätte under 1990-talet stoft i Falu tätort. Man märkte att nedfallet av metaller var högt, framför allt vid stationen Gruvbergsvägen som låg alldeles söder om de gula högarna. En undersökning visade att stoftet troligen kom från högarna.

De ansvariga på rödfärgsverket säger att de vet att dammet kan vara ett problem, som de bekämpar med vatten när det är torrt. Men nu kräver alltså miljönämnden en ordentlig utredning.

- Vi vet ju inte tillräckligt mycket för att kunna säga si eller så, men på andra ställen skulle de här högarna betraktas som farligt avfall, säger miljöchefen Kristina Harsbo.

Att frågan om högarna kom upp i miljönämnden beror på att Falu rödfärg har sökt tillstånd för den befintliga verksamheten vid Falu gruva. Tidigare har man bränt pigment till och blandat rödfärg med stöd av miljöbalkens övergångsbestämmelser.

Miljönämnden säger ja till att rödfärgsverket får tillverka högst 2000 ton pigment varje år, vilken kan innebära nästan en fördubbling. 3000 ton färg vill verket också ha tillstånd för, det innebär att den produktionen kan ökas med mer än tio gånger.

Det är länsstyrelsen som beslutar, till sist.

Mer läsning

Annons