Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalavänstern vill ha Riazat i partistyrelsen

/
  • Dalavänstern vill att Daniel Riazat tar plats i Vänsterpartiets styrelse i helgen.

Dalavänstern kämpar för att få in unge stjärnskottet Daniel Riazat i partistyrelsen. I helgen avgör partikongressen i Uppsala frågan.
– Valberedningen har inte nominerat någon från Dalarna. Samtidigt avgår två från länet. Det är inte bra, säger avgående styrelseledamoten Thomas Ylvén.

Annons

Unge vänsterpartisten Daniel Riazat, 21 år och skolnämndens ordförande i Falun, är nominerad av vänsterpartiet i Falun till ersättare i partistyrelsen. Inför partikongressen som inleds i dag torsdag i Uppsala.

– Vi hann inte ta beslut i frågan i daladistriktet, men Daniel har även stöd av de delegater som åker ned från länet, säger avgående partistyrelseledamoten Thomas Ylvén från Svärdsjö.

I valberedningens förslag till ny partistyrelse finns inte en enda kandidat från Dalarna med.

– Och visst kan man argumentera kring det ur det perspektivet. Dalarna är ett starkt fäste för partiet i landet. Men resan för att vi ska få in Daniel i partistyrelsen är lång. Partiet brukar ta förslagen från valberedningen, säger han.

Thomas Ylvén har suttit som ersättare i partistyrelsen sedan 2010. Han har dock deltagit som ordinarie i alla de 10 partistyrelsemöten som hållits sedan han tillsattes. Nu avgår han - och Leif Lindström från Borlänge - ur partistyrelsen på egen begäran.

– Dalarna har alltså i dagsläget två ersättare i partistyrelsen. Och det är naturligtvis inte bra att Dalarna förlorar representation, säger Thomas Ylvén.

Tiden i partistyrelsen har varit spännande.

– Att jobba så nära där det händer med aktuella politiska parti- och riksdagsfrågor är mycket givande. Själv är jag speciellt nöjd med vår kampanj mot privata vinster i sjukvården. Jag satt med i den arbetsgruppen. Frågan fick mycket stort genomslag under året, även om jag tycker att andra partier kapat frågan och tagit åt sig äran, säger Thomas Ylvén.

Ny partistyrelsen för vänsterpartiet väljs troligtvis på lördag. Partiets styrelse består av 23 ordinarie ledamöter - och tio ersättare.

Tidningen har förgäves sökt Daniel Riazat för en kommentar.

Mer läsning

Annons