Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas första utomhuskontor öppnar

Det är inne att jobba ute. Trenden utomhuskontor når nu Dalarna. På måndag sätts det första kontoret upp i Falun och veckan efter i Borlänge .
– Det främjar kreativitet, säger arbetslivsforskaren Susanna Toivanen.

Annons

På måndag öppnar Dalarnas första utomhuskontor. Det blir ett mobilt sådant som först kommer ställas upp under en vecka i parken vid Promenaden-Vallmansgatan i Falun. För att veckan senare flyttas till Liljekvistska parken i Borlänge. Bakom satsningen Solkontoret står företaget Telenor som tidigare under augusti satt upp kontor i Umeå, Sundsvall och Gävle och nu även kommer att erbjuda de lokala företagen i Falun att boka plats i en kontorsliknande utomhusmiljö.

– Vi vill visa att man med dagens mobilnät kan ta kontoret med sig ut och arbeta där man vill. Man behöver inte förlägga hela dagen ute om man inte vill. Det kan räcka med en kvart i solen för att få i sig tillräckligt med D-vitaminer vilket bidrar till att du håller dig friskare, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.

Det tidigare stoppen på augustiturnén har varit välbesökta. En liten tankeställare för företagen att man faktiskt kan förlägga arbetet ute.

– Det har varit väldigt populärt . Exempelvis i Gävle flyttade ett företag ut en hel avdelning och hade gruppmöte i solen, säger Patrik Nilsson.

Utomhuskontor är en växande trend från USA. Enligt arbetslivsforskaren Susanna Toivanen vid Stockholms universitet, är det en viktig utveckling för arbetsmiljön och ett mer hållbart arbetsliv.

– Att jobba utomhus några timmar om dagen kan sänka stressnivåer, förbättra återhämtningen och göra oss friskare, gladare och piggare. Det främjar dessutom kreativitet, något som behövs i ett modernt och flexibelt arbetsliv, säger Susanna Toivanen

Susanna Toivanen är filosofie doktor, arbetslivsforskare och docent i sociologi vid Stockholms universitet.

Sveriges första utomhuskontor invigdes så sent som i våras i Växjö. Det kontoret stod ett fastighetsbolag bakom, som i ett 300 kvadratmeter stort kontorskomplex under bar himmel möjliggjorde för sina kontorshyresgäster att arbeta i utomhusmiljö. Kontoret i Falun blir något mindre men möjligheten att få sol och frisk luft på arbetstid är lika stor.

– Det är viktigt att jobba utomhus året runt. Speciellt vintertid eftersom det är då vi behöver öka vår dagljusexponering och få mera ljus, säger Susanna.