Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DAK fick ny klubblokal

/
  • – Vi har burit upp ungefär tolv ton med grejer, säger Bengt Abrahamsson, ordförande i Dalarnes Automobilklubb.
  • En av dem som tagit ut kärran var Åke Jansson från Rättvik. En Ford Continental Mark två från 1956, som när den var ny var den dyraste bilen i USA.

Annons

I flera månader har de gjort i ordning den nya lokalen. I helgen invigdes den.

- Vi har burit upp ungefär tolv ton med grejer, säger Bengt Abrahamsson, ordförande i Dalarnes Automobilklubb.

Klubben startade år 1912 och har 1 213 medlemmar. Flera av dem kom för att fira den nya lokalen, vädra bilarna och träffas i lördags.

Ett 50-tal veteranbilar glänste i kapp i vårvädret utanför den nya klubblokalen.

- Det är kul att skruva hemma ensam i garaget men det är minst lika kul att träffa likasinnade så här, säger Bengt Abrahamsson.

En av dem som tagit ut kärran var Åke Jansson från Rättvik.

- Det här var Fords flaggskepp på 1950-talet. När den var ny var det den dyraste bilen i USA, berättar han.

Bilen är en Ford Continental Mark två från 1956. Den tillverkades i mindre än 4 000 exemplar under två år, sedan blev affären för dålig för Ford. Bilen kostade för mycket att tillverka.

- Den var en superlyxibil då. Den har elhissar till fönstren, luftkonditionering och mycket är handgjort på den. Frank Sinatra hade en sådan här bil, berättar Åke Jansson.

Bilen är stor och grön och väger drygt två ton. Tanken rymmer 100 liter bensin och bilen drar mellan två och tre liter per mil.

Åke Jansson köpte bilen för några år sedan, då var utsidan och insidan i fint skick. Sedan dess har han helrenoverat motorn.

Nu tar han ut den på en tur då och då.

- Varje gång man varit ute och åkt måste den tvättas. Det tar 1,5 timmar. Det är nästan lika mycket tvättning som åkning, säger Åke Jansson.

Mer läsning

Annons