Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklister upprör bilister

/
  • Henrik Öijer, ordförande i Falu CK tycker att billister i Dalarna sköter sig bra i trafiken. Nu funderar klubben på att anordna en kunskapsdag för att lära motionärer att cykla säkert i grupp.

Efter trafikolyckan i Ornäs på lördagen där en cyklist blev påkörd av en bil har diskussionen på dt.se varit intensiv. Frågan är vad som gäller på vägarna.
– Vägen är till för alla, säger Henrik Öijer, ordförande i Falu CK.

Annons

Olyckan har utlöst en återhållen ilska bland bilister över cyklister i trafiken. Signaturen Arne skriver: "häv er in på cykelbanorna annars blir det fler som körs över". Flera kommentatorer ifrågasätter varför cyklister cyklar i bredd och flera manar till lugn och hänsyn på vägarna.

– Vi var ute dagen efter och cyklade på riksväg 80 och upplevde att alla tog hänsyn och höll ut. Jag var i Stockholm veckan innan och då var det nära två gånger att det small, säger Henrik Öijer.

Falun är bland de kommunerna med flest tävlingscyklister i landet och Falu CK utbildar alla sina åkare i trafiksäkerhet. Efter olyckan funderar han och flera i klubben på att anordna en utbildningsdag för att även lära motionärer att cykla i grupp.

– Cyklar vi i bredd så är det för att det är socialt. Många bilar i dag är så tysta att man sällan hör när de kommer. Så för billister så tycker jag att de gärna får tuta hundra meter innan de är ikapp i stället för att göra det när de kör om, säger Henrik Öijer.

Enligt lagen är det tillåtet att cykla i bredd om det sker utan fara eller olägenhet för andra trafikanter. Cyklister ska om det är möjligt åka på cykelbana där det finns. Enligt trafikpolisen Johan Alm kan det stämma att det finns en irritation bland billister.

– Det var någon som uttryckte det som att när man cyklar är man inte trafikant på något vis. Men man ska hålla sig till trafikreglerna som är omfattande även för cyklister, säger Johan Alm.

– Alla har en skyldighet att undvika olyckor. Man får inte bli så förbaskat irriterad som bilist på att de gör fel när de cyklar i bredd - det betyder inte att jag får göra fel och utsätta dem för fara, säger Johan Alm.

Mer läsning

Annons