Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chilla, shoppa, softa och sporta

/
  • Snålblåst. Erika Lif testade den plogade banan på Runn. Hon har hälsat på mormor, morfar och kusinerna i Falun och är jättenöjd med sitt sportlov, men i dag börjar skolan i Uppsala igen.

Annons

Så sammanfattade en reportern närstående 15-åring sportlovs-läget på lördagens morgon.

Vi gör en sväng på, reportern och fotografen, för att kolla in lov-starten.

Minus 2 grader och snålblåst. Typiskt blekgrå februari. De spelar fotboll på plastgräset vid Kopparvallen. Brrr.

Enstaka pimplare vid Roxnäs, men mera folkrikt vid Främby udde vid 11-tiden. Mest spänstiga småbarnsföräldrar med sina små i plastpulkor, väl påpälsade.

En skolledig elev fanns där dock, Erika Lif som gjorde snabba skär på den plogade banan. Hon går i fyran i Uppsala och har alltså redan klarat av sitt lov. Hon har varit med mamma Helena och fyra syskon hos mormor och morfar i Falun.

– Jag är jättenöjd med mitt sportlov. Jag har träffat kusinerna och varit inne en hel del för det har varit så kallt. Men i dag ska vi åka runt den här banan, berättar Erika.

Frågan är om turen blev av, för lillasyster Lisa-Marie skriker, kanske är hon kall, men förmodligen bara arg, säger mamma Helena och försöker lugna med täckjacka och chokladkex.

Erika tycker att det ska bli jättekul att börja skolan igen på måndag, hon trivs med livet.

På stan är det gott om folk, som vanligt en lördag. Om vi ska övergå till svengelska så finns det väl en rad lov-ord på det språket: Shoppa, chilla, softa… Att handla grejor, att ta det lugnt, att slöa…

På Lugnet är det veteran-SM, men också fotbollsturnering inomhus. Bussarna som står på rad kommer långt ifrån, en ända från Visby. Hoppas besökarna kom hem, det verkar vara gott om sydligare snökaos i dessa dagar.

En kille kommer hoppande, stöttad av två ledare. Han ska till röntgen. Matchen är slut för honom, och kanske lovet.

Alla söndagståg till Stockholm var fullbokade, utom ett dyrt över Gävle.

Njut av lovet, ni som är lediga.

Sportlovet är en vecka långt och infaller någon gång i februari.

Alla Sveriges elever får inte ledigt samtidigt, det går från söder till norr.

Nu, vecka 9, är det dags för Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, södra Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta och Älvkarleby.

Sist ut är Jokkmokk vecka 11.

Källa: susning.nu

Mer läsning

Annons