Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl von Linné drar igång Falun Då

/
  • På besök. Alicia Westin hälsar på mormor och morfar. Hon bor i Stockholm tillsammans med mamma Anette och ska vara i Falun under Falun Då-dagarna.
  • Mini Linné. 2-årige Leonel Arrhen korade sig själv till blomsterkung.
  • Dragplåster. SM-mästarna Sankt Nikolai riddare är det största dragplåstret under Falun Då:s första dag. Idag är det Riddarspel vid Gruvplatsen mellan klockan 15.00 och 18.00.
  • Fjärde året. Det är fjärde året i rad som de historiska festdagarna Falun Då arrangeras. Under festdagarna väntar upplevelser för både stora och små.
  • Rådhustrappan. Slödder och Skarn fick komma upp och sjunga på trappan och visa upp sina tandlösa leenden och smutsiga kläder.
  • Slödder. Slödder och Skarn härjar och spexar under Falun Då-dagarna.

Annons

Eftermiddagssolen lyser upp Stora Torget. Cirka 200 personer står samlade för att ta del av invigningen av Falun Då. Det är både gamla och unga som kommit för att lyssna på när självaste Carl von Linné presenterar årets program. Han påminner alla barn om att gå och titta på SM-mästarna Sankt Nikolai riddare, som är fredagens största dragplåster.

- Det är vad jag ser fram emot mest, att se Riddarspelet imorgon, säger 10-åriga Alicia Westin som är här med sin mamma.

Det är fjärde året som den historiska festivalen Falun Då firas. I år har det skett en del förändringar, bland annat är det färre programpunkter för att göra det lättare för publiken att hänga med på alla aktiviteter.

- Vi bestämde oss för att göra så efter önskemål från besökare, säger Christina Staberg, projektledare. En annan förändring är att det uppträder fler lokala förmågor, förra året var det fler kända personer utifrån.

- Det finns så mycket duktigt folk här och vi vill att festivalen ska ha en mer lokal anknytning.

Hon berättar att intresset för Falun Då blivit större för varje år, det märks framför allt i länet. Men folk från hela landet har kommit för att ta del av historiska festivalen. Två av dem är makarna Inger och Geir Johansen som är i Falun första gången. De bor i Norge i en liten stad som heter Harstad och reser genom Sverige.

- Det är jättefint här, vi visste inte att något hände på torget, vi gick bara förbi, säger de.

Intill vägen på Svärdsjögatan står tre av de åtta hästarna som ska vara med på tornerspelet på fredagen. De står lydigt kvar när bilarna dundrar förbi. Passerande tittar nyfiket på hästarna, några tar kort och andra vill bara beundra dem.

Det bjuds på tablettaskar till barnen och på programblad där deltagare från världsarvets olika platser presenterar sina programpunkter.

Invigningen tog cirka en timme.

Mer läsning

Annons