Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuk miste körkortet

/
  • Återkallat. Länsstyrelsens konsultläkare beslutade att Ulrikas pappa inte längre skulle köra bil.
  • Överklagan. Efter flera turer fick Bertil till slut tillbaka sitt körkort.  Foto: Anna Klintasp
  • Arkivfoto: Esbjörn Johansson

Annons

Det var i våras som Bertil var på en läkarkontroll på vårdcentralen. Bland annat togs ett så kallat CDT-prov, som mäter protein i blodet och som anses vara ett säkert sätt att upptäcka alkoholmissbruk. Bertils prov låg över referensvärdet. Läkaren gjorde därför en anmälan till länsstyrelsen, som beslutade att Bertil inte skulle få köra bil.

- Pappa blev jätteknäckt. Det var väldigt förnedrande för honom. Det nöjet som mamma och pappa hade var att åka på utflykter med bilen, säger Ulrika.

Bertil överklagade beslutet. I ett brev till länsstyrelsen skriver han:

"Jag känner att jag inte fått någon chans att förstå eller bli rentvådd utan bara blivit beskylld för något jag aldrig gjort."

- Vi fick inget svar på det, bara ett beslut där det stod att hans körkort var återkallat, säger Ulrika.

Ulrika tycker att det är bedrövligt hur länsstyrelsen har behandlat hennes föräldrar.

- En kvinna på länsstyrelsen sade till mamma att "du ska inte tro att det inte är så, de är så full i den och går och smygdricker." Men de är pensionärer och träffar varandra hela dagarna. Mamma vet att han inte dricker, men hon blir inte trodd, säger Ulrika.

Lillemor Danroth är utredare på länsstyrelsens körkortsenhet.

- Det här är väldigt, väldigt svårt. Vår konsultläkare tittade på läkarintygen och hon bedömde att han hade mycket höga värden, säger hon.

Träffar konsultläkaren patienten innan hon gör en bedömning?

- Nej, hon bara tittar på de handlingar som läkaren skickar in. CDT-värdet är till 99 procent relaterat till alkoholproblem, det är vad vi har fått lära oss, säger Lillemor Danroth.

Bertils fru säger att hon blev dåligt bemött när hon ringde till länsstyrelsen. Hon fick höra att hennes man drack i smyg. Vad är din kommentar till det?

- Det vet jag ingenting om, säger Lillemor Danroth.

För några veckor sedan blev Bertil akut sjuk. På lasarettet konstaterade man att han har lungcancer att den spridit sig till levern. Sjukdomen upptäcktes i ett så sent stadium att den inte går att stoppa.

Enligt läkaren som undersökte Bertil berodde hans höga CDT-värden på cancern. I ett intyg till länsstyrelsen skriver läkaren:

"Det är rimligt att anta att leverns funktion varit påverkad i negativ riktning under längre tid och att detta inverkat på nyligen utförda blodanalyser."

Ulrika menar att hennes föräldrar har blivit överkörda av länsstyrelsen.

- Konsultläkaren borde ha tittat på om det borde undersökas mer. Då hade de kanske upptäckt cancern och kunnat sätta in vård tidigare.

- Man måste tro på människan, inte bara titta på siffror. Vad är det som säger att en siffra är den enda sanningen? I det här fallet var det inte det.

I går fick Bertil besked av länsstyrelsen att han får tillbaka sitt körkort.

- Pappa blev glad, men han kommer aldrig att kunna köra bil igen. Det här har förstört de sista fem månaderna i hans liv. Jag tycker att de skulle kunna komma med en ursäkt. Det är jättebra att de tar prover, men man måste lyssna på människan och de anhöriga. Jag hoppas att de reflekterar över det till en annan gång, säger Ulrika.

- Vi har gått på de handlingar som vi fått in. De visade att det var så. Att det sedan tillkom andra uppgifter är en annan femma, säger Lillemor Danroth.

Bertils fall är nu anmält enligt Lex Maria till Socialstyrelsen. Där ska man nu utreda om Bertils cancer kunde ha upptäckts tidigare.

Fotnot: Bertil och Ulrika heter egentligen något annat.

Fakta: Återkallning av körkort

  • Läkare är skyldiga att anmäla om de misstänker att en patient har alkoholproblem eller annan sjukdom som kan påverka bilkörningen. Det är sedan länsstyrelsen som beslutar om körkortet ska dras tillbaka.
  • Dalarna ligger i topp över antalet anmälningar. De senaste åren har antalet anmälningar till länsstyrelsen ökat rejält. År 2001 gjordes 22 stycken. År 2006 var antalet anmälningar 151.
  • Det finns ingen statistik på hur många av anmälningarna som leder till körkortet återkallas.

Mer läsning

Annons