Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdegård i Vika kan rustas för miljoner

Vika Bygdegårdsförening har beslutat att göra en omfattande upprustning och modernisering av samlingslokalen Vika bygdegård - även kallad för "Vika sundet".
Den totala kostnaden är beräknad till 3 192 041 kronor.

Annons

Vika Bygdegård, allmänt känd under namnet "Vika sundet", byggdes 1920 och var ursprungligen en nykterhetsloge hos Godtemplarorden.

1959 köptes fastigheten av Vika Bygdegårdsförening och sedan dess har den populära samlingslokalen renoverats i omgångar.

Men nu är bygdegården omodern och sliten igen, med ett kök som inte får användas för matlagning, vilket gjort att beläggningen minskat de senaste åren.

Dessutom sker uppvärmningen med hjälp av olja och el som gjort att kostnaderna dragit i väg.

Företrädarna för bygdegården menar nu att man står inför ett vägskäl. Endera moderniserar och renoverar man, eller också kommer verksamheten att dö ut om några år.

Bygdegårdsföreningen har bestämt sig för att satsa sig ur krisen.

Hela 3 192 041 kronor ska satsas. På bergvärme, på ett modernt kök, ökad tillgänglighet samt övrig totalrenovering.

Föreningen har ansökt hos Boverket om ett statligt investeringsbidrag om bidrag till allmänna samlingslokaler. En förutsättning för att Boverket ska bevilja bidraget är dock att Vika bygdegårdsförening står för 20 procent och att Falu kommun står för 30 procent av kostnaderna.

Boverkets andel skulle i så fall bli 1 689 770 kronor, bygdegårdföreningens andel 609 909 och kommunens andel 901 362 kronor.

Vika bygdegårdsförening ska finansiera sin del med ett lån på 500 000 kronor och med egna medel på 100 909 kronor.

I dagarna har föreningen skickat in en ansökan till kommunen om att de ska gå in som medfinansiär i satsningen.

Mer läsning

Annons