Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsbekämpning på skolor lönar sig

/
  • Christer Flodin och Eva Holmgren (till höger) har jobbat länge som kontaktpoliser ute på Faluns skolor. Anna Karlsson och Erika Persson har precis lämnat utryckningen och tagit sig an Svärdsjöskolan och Britsarvsskolan.

När polisen får in anmälningar från Faluns skolor brukar det handla om stöld, misshandel och olaga hot.
– Bråken handlar ofta om tjafs mellan kompisar. De håller konflikterna i sin egen lilla värld, och tar till knytnävarna när de inte vet hur de ska lösa motsättningarna, säger Christer Flodin.

Annons

Den där egna lilla världen vill han och kollegorna gärna få insyn i. Ett sätt är att vara ute på skolorna en halvdag varannan vecka. De uniformerade poliserna finns där för elever, personal och föräldrar. Närvaron ska kännas lika naturlig och trygg som att livsmedelsbutiken är öppen. Så byggs bra relationer.

Systemet med kontaktpoliser har funnits sedan 2006. De fem poliserna i ungdomsgruppen har ansvar för olika skolor.

– Redan på dagis kan man ofta se vilka barn som är i riskzonen, dem bör vi sätta lite mer fokus på för att stötta och hjälpa, säger Eva Holmgren och berättar om ett försök med sociala insatsgrupper som pågår runt om i landet, bland annat i Borlänge. Det bygger på nätverkande runt unga som behöver extra stöd. Försöket ska utvärderas 2012 och både Holmgren och Flodin hoppas att det blir permanent i alla kommuner.

– Fast egentligen har vi börjat lite i smyg här i Falun, säger Christer Flodin.

Poliserna konstaterar att hösten har varit väldigt lugn när det gäller brott ute på skolorna. Ofta går det i vågor, ofta är det knutet till ett fåtal individer, kanske en handfull just nu.

I förra veckan kom två anmälningar från ett högstadium. Det handlade om bråk mellan bekantingar, rektorn kontaktade polisen och gjorde en anmälan, en förälder gjorde en annan.

Nu pågår utredning. Barn som är under 15 år är inte straffmyndiga, det slutar oftast med ett så kallat bekymringssamtal i polishuset, ett varningens ord som kan fungera förebyggande på den som inte är hårdhudad.

– Många bråk blir värre på nätet nu för tiden. Någon går hem arg och skriver dumma saker. Ofta har det gått över till nästa dag, men då är ju den andra arg över det han eller hon läst på chatten, säger Eva Holmgren och berättar om femteklassaren som räckte upp handen och tipsade om att skriva i en arg-bok, eller göra en anteckning på mobilen.

När det gäller polisanmälan brukar rektorer slå en signal till sin skolpolis och rådgöra. Ibland räcker det med ett allvarligt samtal där föräldrarna är med, ibland görs orosanmälningar till socialen.

– Att stötta tidigt lönar sig i längden. Att sätta in åtgärder när de fyllt 15 är väldigt sent, säger Christer Flodin och Eva Holmgren.

Mer läsning

Annons