Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broderlig byträta kring krokiga gränser

/
  • som ovan
  • Vid midsommartid samlas 150 människor på den lilla festplatsen nedanför Nåhem, de flesta är tillresta.
  • som ovan
  • Uj, vad fint det är när solen lyser över Rällsjön. Byn ligger som en Faluö i Leksandland. På andra sidan sjön hör stugorna till den kommunen.
  • som ovan

Han vill överlåta en fin Bjursby till leksingarna.
När tidningen rycker ut hamnar vi mitt i en godmodig broderträta kring krokiga kommungränser.
Allvar blir det dock när Ragnar Nåhem hävdar att hårda regler för bevarande hotar Rällsjöbos framtid. Folk blir inte bofasta när det är för krångligt att bygga.

Annons

Han skrev en insändare i förra veckan. Byn Rällsjöbo är klassad som riksintresse, men Ragnar Nåhem anser att det kan bli riskintresse. Alltför hårda regler för om- och tillbyggnad av byns gårdar gör att de få som är fastboende tvingas fundera på flytt. Och vem ska då hålla landskapet öppet? undrar han.

Han fick snabbt mothugg i insändarspalterna. Vill han verkligen bygga plåtskjul och villor i mexitegel i den timrade idyllen?

Svaret är nej, träpanel, timrat och välanpassat ska det förstås vara. Däremot tycker han att byn ska höra till Leksand i stället för Falun.

– Ja, jag tycker det skulle vara en bra idé. Det vore roligare att vara leksing, säger Ragnar Nåhem.

Han får mothugg igen, men nu av brorsan Bertil Jansson som gör en paus i snöskyfflandet för att hävda sin etniska tillhörighet - han är Falugrabb, och vill så förbli.

Rällsjöbo ligger i nordväst, där en flik av Falu kommun pekar som ett finger mot Tällberg och Leksand.

– Jag vet att lantmäteriet håller på med nya gränsdragningar häromkring. Byn ligger som en ö, omgiven av Leksand. Det vore nog bra att tillhöra Leksand, som förr i tiden, säger Ragnar Nåhem.

För drygt 400 år sedan blev byn Rällsjöbo överförd från Åhls kapellag till Bjursås socken, för att invånarna skulle få närmare till kyrkan.

Bröderna var bara barn när familjen för första gången kom åkande in mot Rällsjöbo på en kärrväg, i pappas breda Chevrolet som drevs med gengas. Det var 1946 och kriget var slut. Familjen hade köpt gården Nåhem och blev det första sommargästerna. I byn fanns åtta, nio bofasta. I dag finns det fyra.

Men skulle det verkligen bli bättre om byn tillhörde Leksand?

– Nja, det var ju en liten snyting jag delade ut, säger herr Nåhem, och konstaterar att det var länsstyrelsen och inte kommunen som satte sig på tvären när han ville köpa ett skogsskifte intill gården och bygga ett litet hus.

Och kommunen gav faktiskt klartecken för den tillbyggnad som rymmer toaletten. Efter 65 år är det dags att ersätta utedasset som kallas kungahuset – på grund av de rojalistiska inslagen på väggarna.

– Jag ska väl kanske inte gnöla, men jag har alltid haft för mig att leksingarna är lite lättare att ha att göra med, säger Ragnar Nåhem som bor i Grangärde.

– Äh, det är ingen skillnad, säger brorsan Bertil Jansson som bor i fritidshuset intill. Han är Falubo både här i byn och inne på Elsborg, och vill så förbli, även på fritiden.

Mer läsning

Annons