Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på virke i Falun

/
  • Det råder brist på virke i Sverige just nu. Tryckimpregnerat virke är den största bristvaran. Något som Stefan Månsson märker av. Han driver och äger nämligen Falu Trävaru AB och Spånex i Falun. Foto: KJELL JANSSON

Annons

Alla som planerar att bygga exempelvis en uteveranda bör alltså vara tidigt ute, för att försäkra sig om att få tag i tryckimpregnerat virke.

- Absolut. Har man inte beställt i tid, så ser det ut att kunna bli svårt att få tag i tryckimpregnerat virke kring midsommar, säger Stefan Månsson.

Men över huvud taget råder det en brist på virke i Sverige just nu.

Den rådande högkonjunkturen, där bygginvesteringarna skjutit i höjden i hela världen, har gjort att marknaden just nu är överhettad.

- Efterfrågan på virke är enormt stor just nu. Vi märker av det, sågverken märker av det.

Det svenska virket är inte bara hett eftertraktat inom landet. Även utifrån är trycket stort.

- Asien, inte minst Kina, ligger på hårt. Även länderna i sydliga Europa är i stort behov av virke. Det hör man när man pratar med sågverken, säger Stefan Månsson.

- Allt detta tillsammans gör att vi har svårt att få tag i virke i den omfattning vi vill, fortsätter han.

Den överhettade marknaden har också fört med sig att virkespriserna stigit rejält de senaste månaderna.

- Virkespriserna stod nästan stilla i åtta år. Men sedan förra året har priserna gått upp med 25-30 procent. Sågverken vill ha ut mer pengar, samtidigt som marknaden i sig ser till att priserna stiger. Man kan säga att prisbilden är aningen turbulent just nu, beroende av att efterfrågan är så stor.

- Jag har hållit på med att sälja virke i sju år nu, och har aldrig varit med om något liknande. Vi har fått göra nya prislistor i stort sett hela tiden, säger Stefan Månsson.

Ägaren till två av Faluns totalt elva brädgårdar, tror att priserna kommer att stagnera. Men först till hösten.

- Det borde lugna ner sig då, men det återstår väl att se, slutar Stefan Månsson.

Mer läsning

Annons