Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsköpare mer försiktiga

/
  • Pernilla Thårlin letar ny bostad sedan omkring ett år och säger att det brukar vara mer folk på visningar kring vår och sommar.
  • Mäklaren Joakim Folkesson säger att bolånetaket spelar in och att fler stängs ute från marknaden. Men att det fortfarande är stort tryck på bostadsmarknaden i Falun.

Mäklaren Joakim Folkesson vid Svensk fastighetsförmedling i Falun säger att det generellt finns en försiktighet på marknaden men att Falun inte påverkas särskilt mycket.
– Det är bostadsbrist i Falun och vi ser ett fortsatt stort tryck på både villor och bostadsrätter.

Annons

Det är stora visningshelgen efter helgerna kring jul och nyår. Joakim Folkesson från Svensk fastighetsförmedling håller i fem visningar under söndagen och vi möter honom i en villa byggd 2009 i bostadsområdet Källviken.

– Det är inte så vanligt att vi får in så här nybyggda hus till försäljning. Men det har byggts några nya områden i Falun och det känns kul att det kommer nytt. Generellt finns det en försiktighet på bostadsmarknaden men i Falun är vi inte så påverkade. Det råder bostadsbrist här och vi ser ett fortsatt stort tryck på både villor och bostadsrätter.

Han förklarar att priserna stagnerat något men att det är svårt att sia om framtiden. Men säger att det som framför allt påverkat försäljningen är bolånetaket som innebär att man nu får låna högst 85 procent av priset med bostaden som säkerhet.

– Det gör att vissa spekulanter helt enkelt inte kan köpa de hus som finns. Bolånetaket gjorde skillnad och vi ser att vissa stängs ute från marknaden. Priserna har stannat av. Vi ser ingen tydlig nedgång, men heller ingen uppgång den närmsta tiden. Sedan 2000 har priserna bara stigit och det är sunt för marknaden att det nu planar ut lite.

Mer läsning

Annons