Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bombhot och dödshot mot arbetsförmedlare

/
  • I Dalarna har medarbetarna på Arbetsförmedlingen utsatts för både dödshot och bombhot de senaste åren.

Arbetsförmedlingens personal i landet utsätts för drygt 23 fall av hot eller våld i veckan. I Falun har det förekommit både bomb- och dödshot.
Arbetsförmedlarnas uppdrag gör att de ofta hamnar i utsatta lägen, konstaterar facket.

Annons

En medarbetarundersökning som Arbetsförmedlingen gjort visar att 14 procent av personalen utsatts för hot av kund de senaste tolv månaderna. 1,3 procent har utsatts för våld. Det blir alltså totalt 1238 fall av hot eller våld årligen eller i genomsnitt drygt 23 fall i veckan.

Mikael Sandberg är ordförande i fackförbundet ST:s Falusektion inom Arbetsförmedlingen, en sektion som omfattar hela Dalarna. Han säger att det är väldigt illa att så många medarbetare hotas och utsätts för våld i sitt arbete.

– Det är förfärligt. Över tusen personer i hela landet, det är alldeles för mycket.

Mikael Sandberg menar att en förklaring till problematiken ligger i själva uppdraget.

– Arbetssökanden som kommer är ofta sjuka, kommer från Försäkringskassan eller direkt från Migrationsverket. Vi hamnar i en situation där vi inte kan svara mot kundernas förväntan eftersom regelverket ställer till det.

- I fallen med hot eller våld har medarbetaren bara följt sina instruktioner. Men det är inte lätt för personer som befinner sig i kris, som har dålig självkänsla och ekonomiska problem, som känner att de är utsatta för vad de tycker är oförskämdhet. De kanske har blivit uppmanade att söka jobb inom nya branscher eller större geografiska områden, för att a-kassan kräver det, eller känner sig sjuka och att kraven är för hårda, fast det är Försäkringskassans regler. Det blir otroligt jobbigt.

Mikael Sandberg påpekar att det numera är Arbetsförmedlingen som är den första myndighet som nyanlända personer möter, näst efter Migrationsverket.

– I Falun-Borlänge har vi ganska mycket handläggning som rör personer med etableringsstöd, nyanlända som ska få hjälp in på arbetsmarknaden. Vi är de som fattar beslut om ersättning, och här kan det bli mycket språkproblem och kulturkrockar. Det är ett särskilt utsatt läge.

I Dalarna har medarbetarna under de senaste åren bland annat bombhotats och fått dödshot skickade till sig via mail. Mikael Sandberg säger att arbetsmiljöfrågor, särskilt hög arbetsbelastning och hot och våld är de största fackliga frågorna just nu.

– Det är något som arbetsgivaren måste ta allvarligt på. Man kan inte bara konstatera att det är så, utan man måste göra något åt det.

Peter Heidkamp, arbetsförmedlingschef i Falun, säger att deras säkerhetsarbete till stor del går ut på att anpassa lokaler och gå igenom handläggarnas bemötande.

– Det är ett utsatt läge när man blir utan jobb och inte vet hur man ska försörja sig. Därför går vi kontinuerligt igenom bemötande, hur vi kan förhindra att hotfulla situationer uppstår. Hittills har vi haft få fall som gått till handgripligheter och få fall av direkt hot.

Peter Heidkamp säger att man på samtliga kontor i Dalarna sett över lokalerna.

– Vi kollar hur vi sitter, hur vi möblerar och har olika system för att larma internt och externt. Vi sitter så att vi kan se varandra och vi har insyn i våra handläggarrum.

Mer läsning

Annons