Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blind man låg två veckor med benbrott

/
  • Obehandlad i två veckor. En blind 74-årig vårdtagare på servicehuset Lustigknopp låg med brutet ben i två veckor. Anhöriga och assistenten krävde vid upprepade tillfällen att mannen skulle röntgas utan att så skedde.

Annons

Mannen som är 74 år är blind sedan födseln och har kraftigt nedsatt hörsel. Han har svårt att kommunicera med sin omgivning och har problem att gå. Det senare resulterade i att han i måndags för två och en halv vecka sedan föll i sin lägenhet på servicehuset. När Margit Norberg som känt ansvar för mannen sedan hans mor gick bort träffade honom dagen efter fallet hade han kraftiga blodutgjutelser på benet och hade svårt att röra sig.

- Benet var helt blått, jag kontaktade sjuksköterskan och begärde att mannen skulle få komma under läkarvård.

Sjuksköterskan gjorde en första undersökning där hon konstaterade att ingenting var brutet. Eftersom han inte kunde stödja på benet sattes han i en rullstol.

Mannens assistent Bernt Nilsson litade på sköterskans utlåtande och trodde att mannen skulle bli bättre om han vilade benet.

- Men det blev han ju inte. Till sin natur är han försynt och vill inte vara till besvär, men det var tydligt att han hade ont, säger Bernt Nilsson som upplever att han fick tjata för att få medicinsk hjälp till mannen.

- Flera gånger bad jag om att man skulle kontakta läkare och att han skulle röntgas för att vara säker på att benet inte var av. Men ingen lyssnade, personalen har för mycket att göra, säger Bernt som till slut var beredd att skjutsa mannen till sjukhuset själv.

Två veckor efter att mannen gjort sig illa kontaktade en annan sjuksköterska en läkare som undersökte mannen. Läkaren skrev remiss till Falu lasarett där mannen röntgades i onsdags och man kunde konstatera att benet var av på två ställen. I dag ligger han gipsad på lasarettet och är enligt Margit och Bernt omtöcknad men lättad efter operationen som utfördes på onsdagskvällen.

Margit Norberg har själv arbetat inom äldreomsorgen i trettio år, bland annat var hon chef för hemtjänsten på Tallbacken.

- Den press som dagens personal inom äldrevården är utsatt för fanns inte på 70-talet. Då hade vi tid att sitta ned med de äldre och ge vård. Det som hänt min vän är ett tydligt exempel på att äldrevården inte fungerar längre.

Tina Larsson är enhetschef och ansvarig på servicehuset Lustigknopp, hon förstår kritiken.

- Det här är allvarligt och beklagligt, vi får undersöka vilka rutiner vi haft och ta kontakt med de medicinskt ansvariga.

Mer läsning

Annons