Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björklund tar åter täten i spelmanslaget

/
  • En bild tagen i början av 80-talet. Bjursås spelmanslag gästar riksspelmannen Ivar Stolpe i Äppelbo. Från vänster: Johan Malmberg, Per-Ola Björklund, Ivar Stolpe, Sven Olsson, Harriet Wimmer och Björn Wipemo.
  • Bjursås spelmanslag 1984.

I år firar Bjursås spelmanslag 30 år.
Riksspelmannen Per-Ola Björklund som bildade spelmanslaget är tillbaka som ledare.
– Tanken är att spelmanslaget ska få en mer livaktig verksamhet, säger han.

Annons

I fredags samlades glada spelmän i sockenstugan för att spela, fika och se på gamla bilder och pressklipp.

Per Ola Björklund bildade spelmanslaget 1981 och några år senare lämnade han över ledarskapet till Mats Sörman när han fick fullt upp med teaterproduktioner. Nu har Sörman kastat tillbaka bollen till Björklund som är redo att trycka ner gasen.

– Mats har sagt att han vill att någon annan tar över och jag känner att lusten finns där. Det finns många olika grupperingar av musiker i Bjursås och jag skulle vilja samla alla och bilda ett stort spelmanslag som kanske träffas för att spela var femte-sjätte vecka eller något sådant med en gemensam grundrepertoar, men alla kan ju spela i sina mindre grupper också säger Per-Ola Björklund.

– Vi får se hur det utvecklas men min ambition är att ta tag i spelmanslaget igen, säger han.

Den största spelning gjorde spelmanslaget 1984 då en spelmansstämma ordnades på Dössberget. Över 2000 personer kom för att lyssna och över 200 spelmän deltog.

Mer läsning

Annons